Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Narozeninový dort pro vnuka

Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí dost. Recepty na oblíbené rodinné dorty se dědí z generace na generaci. Není ale na škodu čas od času vyzkoušet nějaký nový recept a rozšířit rodinnou sbírku o nějakou novinku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min

100 min (50 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 434 kJ /
8 947 kcal
Bílkoviny171,35 g
Tuky466,19 g
Vláknina34,72 g
Cholesterol 1,37 g
Sodík 1,49 g
Sůl3,62 g
Sacharidy999,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na tmavý krém den předem dáme smetanu do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu. Zahříváme a mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Nesmí se vařit. Necháme vychladnout a na noc uložíme do lednice.
Druhý den ušleháme a pak přidáme tvaroh a znovu ušleháme dohladka. Krok 2: Na světlý korpus mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, kypřící prášek, cukr a promícháme.
V mléce rozkvedláme vejce a smícháme s olejem. Vlijeme do suchých surovin a dohladka promícháme.
Tmavý korpus uděláme stejně jen přidáme 2 lžíce prosátého kakaa. Krok 3: 2 formy o průměru 26 cm vytřeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsta a vložíme do předem vyhřáté trouby.
Pečeme na 180 °C asi 45-50 minut. Špejlí zkusíme zda jsou korpusy dobře upečené. Necháme vychladnout. Každý korpus pak rozkrojíme na dva pláty. Krok 4: Na světlý krém si uvaříme pudink, který necháme vychladnout přikrytý fólií, aby se neudělal škraloup. Pak dáme do misky tvaroh, vlijeme smetanu a ušleháme dohladka. Tvarohovou hmotu dáme do pudinku, přidáme moučkový cukr podle chuti a vše ušleháme na hladký krém. Krok 5: Na tmavý plát pomocí sáčku uděláme střídavě kruhy ze světlého a tmavého krému. Mezi nimi necháme mezery a naneseme do nich sáčkem marmeládu. Krok 6: Přiklopíme světlý plát a trochu rukama přitlačíme, potřeme tmavým krémem a položíme opět světlý plát. Opět rukama jemně přitlačíme. Nyní opět naneseme pruhy krémů a marmelády jako na první plát. Přiklopíme tmavým plátem a celý dort shora i na bocích potřeme světlým krémem. Boky posypeme krokantem nebo ořechy. Krok 7: Na povrch dortu naneseme čokoládovou polevu, kterou jsme připravili tak, že jsme rozehřátou čokoládu promíchali se 2 lžícemi kysané smetany. Krok 8: Po zaschnutí dozdobíme povrch oběma krémy a kandovanými třešněmi. Další čokoládové ozdoby si připravíme tak, že čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na bublinkovou fólii. Až čokoláda ztuhne, sloupneme ji z fólie, nalámeme na kousky a ty pak ozdobně zapícháme do dortu.
Dort necháme přes noc v lednici.

Zveřejněno 21. 1. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Narozeninový dort pro vnuka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82M0g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Narozeninový dort pro vnuka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82M0g

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Ivusa: Moc děkuji :-K

Vypadá fantasticky :-*

Marie Svarcova: Maruško, moc děkuji. Zdobení není moje silná stránka, ale dort byl výborný a všem moc chutnal. :-K

:-)<3:yes::yes: PARÁDNÍ DORT, určitě měl velkou radost nejen vnuk:-K

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, kypřící prášek, sůl, mléko, olej, vejce, kakao, mléko, pudink vanilkový, cukr moučkový, tvaroh kostka, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, smetana ke šlehání, tvaroh, marmeláda višňová, čokoláda na vaření, smetana kysaná, třešne kandované, čokoláda

Přidat fotografie receptu