Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb bez domácí pekárny

Výborný domácí chléb připravíme i bez domácí pekárny. Těsto uděláme ze špaldové mouky, vody a sušeného droždí. Ochutit ho můžeme kmínem a bylinkovým kořením. Po vykynutí těsto ještě překládáme, necháme znovu kynout a poté upečeme v troubě.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

sabina222

Snadný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 40 min

160 min (120 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 735 kJ /
2 088 kcal
Bílkoviny87,85 g
Tuky11,85 g
Vláknina70,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,82 g
Sůl12,00 g
Sacharidy372,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme všechny suché ingredience: mouku, sůl, kmín, droždí. Krok 2: Do suché chlebové směsi začneme postupně zapracovávat vodu. Až zapracujeme vodu, těsto hněteme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit, trvá to cca 5 minut. Krok 3: Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě minimálně 60 minut kynout. Krok 4: Pak těsto vyklopíme na navlhčené prkénko a budeme tzv. „překládat“ (aby se těsto nelepilo na prsty, namáčíme si prsty ve sklenici vody). Toto překládání neboli uchopení kousku těsta mezi prsty, vytažení cca 10 cm a vtlačení do středu, uděláme cca 10x. Poté těsto otočíme, aby místo, kam jsme těsto vtlačovali, bylo dole. Potřeme troškou vody a dáme bokem – necháme kynout cca 30 minut. Krok 5: Mezitím co těsto znovu kyne, předehřejeme troubu na 250 °C i s plechem, na kterém budeme chleba péct. Pod něj dáme malý hrnec (musí být celý celokovový, plast by se roztopil a sklo by prasklo), hluboký plech nebo malou zapékací keramickou misku. Krok 6: Vyndáme nahřátý plech z trouby, položíme na něj pečicí papír a rychle na něj přendáme chleba. Na přendávání chleba si navlhčíme ruce, aby se nelepil. Do spodního hrnce nalijeme cca 100 ml vody. Ta se vypaří a udrží tak vlhkost, kterou v troubě potřebujeme. Krok 7: Troubu rychle zavřeme a pečeme na 250 °C 20 minut a dalších 20 minut na 200 °C. Při pečení se řídíme zkušeností se svou troubou.

TIP: Jaké koření použít, aby chléb krásně voněl

Zveřejněno 27. 1. 2024

Poznámka autora sabina222

Teplota je pro horkovzdušnou troubu. Čas je orientační.

Chléb můžeme připravit i z polohrubé mouky (jako na fotografii), do něj přidáme sáček a půl sušeného droždí. S pouze jedním sáčkem droždí nebude tak nadýchaný jako první. Lze použít i čerstvé droždí, ale množství je třeba přepočítat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb bez domácí pekárny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82MDL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb bez domácí pekárny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82MDL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka špaldová hrubá, voda, droždí sušené, kmín celý, koření bylinkové, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu