Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makový chléb

Máte-li rádi mák, zkuste ho někdy přidat do chleba. Makový chléb je poměrně hodně nadýchaný, s křupavou kůrkou a měkkou a pružnou tečkovanou střídou. Mák při jídle mezi zuby trochu křoupe, i na chuť ho v chlebu určitě příjemně poznáte.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 215 min Doba přípravy: 170 min Doba tepelné úpravy: 45 min

215 min (170 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 117 kJ /
2 179 kcal
Bílkoviny62,38 g
Tuky44,32 g
Vláknina24,93 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy370,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V zadělávací míse dobře promícháme suroviny na omládek a zakrytý ho v ní necháme 45 minut kynout. Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, tam ho propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Krok 4: Vložíme ho vykynout do pomoučené ošatky (na cca 45 minut). Ošatku i s těstem opět zakryjeme čistou utěrkou nebo ji můžeme vsunout do nového igelitového pytle, u kterého pak zakroutíme konec a přichytíme ho pod ošatku. Těsto si v uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, ve kterém se mu dobře kyne. Krok 5: Vykynutý bochník z ošatky vykulíme na plech s pečícím papírem, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230 °C / asi 45 minut). Krok 6: Hotový chleba necháme vychladnout na mřížce, aby větral i odspodu. Krájíme až zcela vychladlý.

Zveřejněno 8. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete u mě na webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wGAj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wGAj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Marie Svarcova: :-* děkuju!

:-)<3:yes::yes: Paráda, moc se mi líbí recept i foto . :-K

RubyRom: díky! :-* Zkus někdy celý mák přidat do jakéhokoliv kynutého slaného pečiva, určitě budeš příjemně překvapená :-!

Teda ten vypadá úžasně, to bych ochutnala, je to zajímavá kombinace
s tím mákem. :yes::yes:

Suroviny:
voda, sladěnka, droždí čerstvé, mouka hladká, voda, olej, sůl, kmín drcený, mák, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná

Přidat fotografie receptu