Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládky pro děti

Malé mléčné čokoládky pro menší děti můžete lehce připravit i doma. Zdobit se dají například želatinovými medvídky, oříšky, menšími lentilkami a i jiným cukrářským zdobením. Jistě se rády zapojí i samotné děti a o to více jim pak budou čokoládky chutnat.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

Množství podle potřeby

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mléčnou čokoládu můžeme použít jak v čočkách, tak i tabulkovou, kterou nasekáme na menší kousky. Krok 2: Pokud budou čokoládky určeny k rychlé spotřebě, tak čokoládu pouze rozehřejeme nad párou a nebo v mikrovlnné troubě. Krok 3: Pokud ale chceme lesklé čokoládky, které "nevykvetou" tukem, musíme čokoládu vytemperovat. V malém množství a v domácích podmínkách se dá použít technika očkování, kdy se větší část čokolády z celkového množství rozehřeje na cca 45 °C a pak se vmíchává zbytek nasekané čokolády a tím se zchladí. Když má čokoláda 31 °C, začneme s ní pracovat a po celou dobu se snažíme tuto teplotu udržet. Krok 4: Do misky (nebo většího hrnku s uchem) vhodné do mikrovlnné trouby dáme zhruba 2/3 připravené čokolády. Vložíme do mikrovlnné trouby a při sníženém výkonu začneme čokoládu rozpouštět. Ze začátku v intervalech cca 10 sekund vždy misku vyjmeme a čokoládu promícháme. Ke konci už mícháme intenzivněji a průběh kontrolujeme častěji, čokoládu rozpustíme na teplotu cca 43-45 °C. Ke kontrole použijeme teploměr. Krok 5: Do rozpuštěné čokolády po větších částech intenzivně vmícháváme zbylou čokoládu, až do doby, kdy získáme teplotu 31 °C. V tom okamžiku začneme s čokoládou pracovat. Krok 6: Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do vhodné silikonové formy a povrch uhladíme. Je dobré mít pod formou arch papíru na pečení, přebytečná setřená čokoláda pak na něm ztuhne a půjde odloupnout. Malé čokoládky pak zdobíme na povrchu. Krok 7: Pokud formu nemáme, tak na pevný podklad (třeba plech) položíme arch papíru na pečení a z rozpuštěné čokolády děláme malé hromádky, které se roztečou do šířky. Můžeme plechem lehce "bouchnout" o pracovní desku. Taktéž na povrchu zdobíme. Krok 8: Pokud máme silikonovou formu na pralinky, tak dolů dáme několik na sucho opražených a oloupaných lískových oříšků a čokoládou je zalijeme. Můžeme zvolit i opačný postup, první dáme čokoládu, doprostřed oříšky a opět čokoládu. Krok 9: Malé čokoládky v různých tvarech můžeme dělat i bez dozdobení. Krok 10: Po naplnění necháme čokoládky ztuhnout a z formy je vyjmeme. Jde to velice lehce.

TIP: Domácí čokoláda s ořechy a ovocem

Zveřejněno 9. 2. 2024

Poznámka autorky Merylas

Menší děti se rády zapojují do různých činností v kuchyni a zdobení čokoládek je jedna z nich, která je bude určitě bavit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládky pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9gV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládky pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9gV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Moanka: Tak ty plastové vnitřky z adventních kalendářů jsem na čokoládky pro své děti kdysi využívala taky. :-)

Moc pěkné… :-) :yes:
Moje maminka schromažďovala průsvitné vnitřky z adventních kalendářů, to jsme používaly jako formičky a tvořily jsme čokoládky. Ty jsme nechaly dobře vychladit a pak jsem si je balila do alobalu, řádně jsem je zahladila, aby vynikl tvar (sáňky, sněhulák, stromek apod). ;-) A to jsem pak rozdávala. :-D
Děkuji za připomínku… :-*

cathleen: Děkuji za pochvalu.:-K

To je úžasná krása, Majko! :-* Moc se mi libi perfektně popsaný postup receptu :yes::yes: Určitě by to zvládli i začátečníci <3

Merylas: Samozřejmě, že ano. Silikon, ale nemám a čokoládky tvořím ráda. Tak jsem si pomohla, jak umím. ;-)

Děkuji všem za pochvalu.:-K
RubyRom: Mám podstatně menší vnoučata a abych je zabavila, tak dost často společně něco v kuchyni tvoříme. Většinou perníčky či sušenky, ale čokoládky taky rády zdobí, hlavně tam dávají medvídky. :-) Pravda, vypadají trochu jinak než na fotu, ale radost pak mají velikou, když se se svým dílem pochlubí rodičům. :-K
Veronika.Hrozna: Verčo, moc dobře by se používaly silikonové košíčky na muffiny. Ty čokoládky by se pak z nich "vylouply" velice lehce.
veronika_straka: :-D:-*

:-)<3:yes::yes: Moc pěkně a srozumitelně vypracovaný recept, krásný výsledek práce , to se určitě povede i začínajícím kuchařinkám.:-K

No tyjo <3 pro mě jako čokoholika je to výzva! :-D (hlavně to dítěti nesežrat:-D)

Když potřebuju odlít malé čokoládky použiju formu na muffiny. Jsou sice kruhové, ale můžu je udělat hrubší. Dospod formy mandli, ořech, nebo do středu kandované kůry a kandované ovoce. Dám dobře zchladit do mrazáku, plech otočím, ohřeju horkým hadrem, namočeným v horké vodě a vyklopí se samy.

No paráda:yes::yes::yes:

To je nádhera!!! No u nás bych to musela před vnuky (10 let) schovat , no vlastně i před dědečkem :-D jinak by to zmizelo hned :-D:yes::yes:

Suroviny:
čokoláda mléčná, ořechy lískové, nesolené arašídy, mandle, rozinky, ovoce kandované, lentilky, zdobení cukrářské, semínka slunečnicová

Přidat fotografie receptu