Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb babičky Elišky

Chléb je to asi obyčejný a ničím nadprůměrně nevyniká. Ale vedle rohlíků a koláčů, které se pečou pravidelně, je to prima změna. Navíc je tento světlounký babiččin chléb nadýchaný, pružný a moc dobrý, byť je upečený jen z hladké mouky.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 195 min Doba tepelné úpravy: 45 min (doba uvedena včetně kynutí)

240 min (195 min příprava + 45 min tepelná úprava, (doba uvedena včetně kynutí))

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 052 kJ /
1 925 kcal
Bílkoviny61,55 g
Tuky11,74 g
Vláknina21,52 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy382,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 60 minut kynout. Krok 2: Potom k omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse 45-60 minut kynout. Krok 3: Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme, zformujeme do bochníku a vložíme ho kynout do moukou vysypané ošatky. Krok 4: Po 30-45 minutách by měl být chléb vykynutý. S oporou ruky ho vykulíme na plech s pečicím papírem, postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 45 minut).

Zveřejněno 15. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz

Moje babička tento chleba s omládkem samozřejmě nepekla, neznala ho, Přesto nám vždy velmi chutnal. Pokud někdy budete potřebovat ušetřit hodinu času, omládek vynechejte, nechte pekárnu vypracovat těsto rovnou a dál už pokračujte podle receptu.

Chleba je lehoučký, s pružnou střídou nádherně vonící kmínem, a stejný zůstává i další den (díky omládku a strouhanému bramboru v těstě). Jen kůrka druhý den změkne.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb babičky Elišky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5g1D

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb babičky Elišky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5g1D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

magdalenka: to mě těší, že recept nezklamal! Děkuji i za přidané foto :-K

Včera sa u nás kvôli kobylkám minul kváskový chlieb a na dnes by doma chlieb nebol, siahla som medzi tvoje recepty. Použila som robot, piekla som v liatinovom hrnci (250st.-15 min., plus 190 st. cca 35 min.)Ten som si kúpila práve kvôli pečeniu chleba a neľutujem. Chlieb je výborný, samozrejme.

magdalenka: většinou používáme robot, ale opravdu se dá vymísit i v pekárně - třeba na program Kynuté těsto ;-)
A ano, na babičku a maminku vzpomínám hodně často <3 bohužel už zůstaly jen ty vzpomíky :-(

cathleen: obyčajne miesiš v DP? (Reagujem na poznámku.)
Každopádne, babička by mala z teba radosť. Gény sú gény. :-K

mika59: :-*

Merylas: věřím, že se ti tenhle jednoduchý chleba povede a bude u vás doma chutnat <3:-K

cathleen: No ta tvoje je tak lákavá, že to musím vyzkoušet:-)

mika59: na tvoje fotografie se velice těším :-)

Kvásek jsem si zahubila, tak je moc dobře, že se dá upéct chutný chleba pouze jen s droždím.:yes: Trochu jsem v pečení chlebů polevila, ale pokud mě budou lákat podobné recepty, tak se zase do toho pustím. :-):-K

Tento chléb určitě vyzkouším:yes::yes::-)

Suroviny:
voda, sladěnka, mouka hladká, droždí čerstvé, voda, kmín drcený, brambory, sůl, mouka hladká

Přidat fotografie receptu