Zdobená bábovka podle Václava Kopty
Moderátor Václav Kopta prý dříve neměl sladké rád. Jakmile však objevil kouzlo pečení, pustil se do toho sám, a my se tak můžeme inspirovat jeho receptem na skvělou mramorovanou bábovku s citronovou polevou a ořechovým posypem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 819 kJ / 5 454 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,93 g |
Tuky | 284,92 g |
Vláknina | 34,25 g |
Cholesterol | 1,05 g |
Sodík | 1,03 g |
Sůl | 3,05 g |
Sacharidy | 603,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. V druhé míse vyšleháme vejce s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme olej a mléko a mícháme do hladka.
Krok 2: Suché ingredience přidáme k mokrým a zamícháme hladké těsto. Třetinu těsta odložíme bokem a smícháme s kakaem a mlékem. Do zbylé části těsta přidáme rozinky a mleté mandle. Dobře promícháme.
Krok 3: Do připravené formy, vytřené máslem a vysypané moukou, střídavě vrstvíme obě těsta (nejdříve světlé, pak tmavé) a vytvoříme tak mramorový efekt.
Krok 4: Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45-50 minut, nebo dokud není těsto propečené. Zkontrolujeme špejlí. Po upečení necháme bábovku chvíli vychladnout, pak ji opatrně vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
Krok 5: Připravíme si polevu. Moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou dohladka. Polevou polijeme úplně vychladlou bábovku, posypeme ji mandlemi a rozinkami a necháme ztuhnout.
Krok 6: Po ztuhnutí polevy je bábovka připravena k podávání.
Zveřejněno 15. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zdobená bábovka podle Václava Kopty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpK3m
Moje poznámka
Zdobená bábovka podle Václava Kopty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpK3m
Nejnovější recepty
Linecká srdíčka II
Přidáno před 12 hodinami
Rohlíčky s vůní skořice
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová pečeně na minutku
Přidáno před 15 hodinami
Kolečka se slaným karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Plněná vepřová svíčková v listovém těstě
Přidáno před 19 hodinami
Nugátové cukroví
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Knedlík z domácí pekárny
Zelnak před 14 minutami
Kapustový prejt
magdalenka před 1 hodinou
Dvojctihodné koláčky
bartonik před 1 hodinou
Máslové raženky (bulky)
Wanilor před 3 hodinami
Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Iwana666 před 10 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokoládou
Chmelova před 13 hodinami
Dvoubarevný piškot s polevou
Chmelova před 13 hodinami
Ošatkový chléb
monyss před 15 hodinami
Tmavé lněné rohlíky s kyškou
lecho před 16 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
prášek do pečiva,
sůl,
vejce,
olej,
mléko,
cukr vanilkový,
kakao,
mléko,
rozinky,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr moučkový,
šťáva citronová
Komentáře