Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečené kuře s nádivkou

Pomalu pečené kuře s nádivkou a kapustičkami je dobrota na nedělní oběd. Díky nízké teplotě a pomalému pečení zůstane v mase více šťávy. A díky mřížce se maso nikde nedusí a rovnoměrně se opeče.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Středně náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 240 min

300 min (60 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 443 kJ /
4 169 kcal
Bílkoviny77,13 g
Tuky344,32 g
Vláknina30,28 g
Cholesterol 1,99 g
Sodík 2,46 g
Sůl5,87 g
Sacharidy177,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře osolíme, opepříme a lehce posypeme kmínem. Pořádně osolíme i vnitřek kuřete. Česnek nakrájíme na plátky, citron ponecháme vcelku. Krok 2: Kuře naplníme bylinkami, citronem, česnekem a kmínem. Máslo nakrájíme na tenké plátky a vložíme kuřeti pod kůži. Krok 3: Kuře položíme na mřížku prsy nahoru (tak pod ním může cirkulovat vzduch). Pod kuře dáme plech na odkapávání šťávy, tou můžeme v průběhu pečení maso potírat. Pečeme 4-5 hodin na 70 °C. Krok 4: Potom kuře vyjmeme z trouby, tu rozpálíme na 230 °C (pokud možno v horkovzdušném režimu, tím se teplota ještě zvýší), kuře potřeme rozpuštěným máslem a dopečeme, aby byla kůrka křupavá a chytla hezkou barvu. Krok 5: Na nádivku si nakrájíme na kostičky zeleninu, šalotku a na drobno česnek. Vše krátce na másle orestujeme. Toastový chléb nakrájíme na kostky, přidáme k němu orestovanou zeleninu. Krok 6: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se 150 ml mléka a přilejeme do chlebové směsi. Krok 7: Bílky vyšleháme na snih a zlehka zapracujeme do nádivky. Osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a nasekanou petržel. Vše opatrně promícháme, podle potřeby ještě přidáme mléko, aby směs byla vláčná Krok 8: Rozprostřeme ji do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme 20-30 minut (podle výšky nádivky) při 160 °C, až zpevní a zezlátne. Krok 9: Kapustičky rozebereme na jednotlivé lístky a krátce je orestujeme na másle, aby zůstaly křupavé. Lehce osolíme. Krok 10: Výpek z kuřete seškrabeme z pekáče (můžeme trošku podlít vodou a nechat odvařit) a dáme do rendlíku. Přivedeme k varu, odstavíme a lehce zahustíme 50-100 g studeného másla do lehce krémové konzistence. Podle chuti můžeme přidat bylinky. Krok 11: Na talíř dáme vždy porci nádivky a na ni pár lístků kapustiček, doplníme porcí masa. Nakonec vše přelijeme omáčkou.

TIP: Top 7: Nejlepší kuře s nádivkou - oblíbené recepty

Zveřejněno 19. 2. 2024

Poznámka autorky Moanka

Někdo podává i s bramborovou kaší. Recept je z časopisu Apetit ze školy vaření šéfkuchaře Pavla Býčka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečené kuře s nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkYqK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečené kuře s nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkYqK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Marie Svarcova: Moc děkuji za milý komentář. Vážím si toho… :-8
Měj se krásně… :-K

RubyRom: Děkuji… :-8
Měj se moc pěkně… :-K

zuzi777a: Moc děkuji za pěkný komentář. :-8 Jídlo bylo opravdu luxusní. Pan Pavel Býček k němu vaří i nastavovanou bramborovou kaši. To mi ale přišlo už až moc. :-) Ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek dne… :-K

:-)<3:yes::yes: moc krásně a dobře uvařeno :-K skvělé

Moc krásné :-K:yes::yes:

Tohle je je jidlo na sváteční stůl! Muselo být luxusní. Až se mi sliny sběhly. :-*

Suroviny:
kuře, citron, česnek, máslo, máslo, sůl, pepř mletý, kmín drcený, rozmarýn, tymián, máslo, zelenina kořenová, cibule šalotka, česnek, chléb toustový tmavý, vejce, mléko, ořech muškátový strouhaný, sůl, petrželka hladkolistá, kapusta růžičková, máslo, sůl

Přidat fotografie receptu