Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké nekynuté škvarkové pagáčky

Pagáčky mají své doma v Maďarsku, Slovensku, ale samozřejmě i u nás. Nadýchané drobné pečivo ze slaného těsta zjemní a zvláční smetanový jogurt. Dovnitř pak nezapomeňte zamotat drobně nasekané škvarky, ty nesmí přece chybět.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení těsta

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky vyšlo 12 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 557 kJ /
2 045 kcal
Bílkoviny56,16 g
Tuky118,20 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 609 mg
Sodík 2,03 g
Sůl4,93 g
Sacharidy185,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky prosejeme mouku, přidáme prášek, sůl, kmín a promícháme. Přidáme rozkvedlané vejce, sádlo, 2 lžíce jogurtu a ručně zpracujeme těsto, aby bylo vláčné. Dle potřeby přidáme jogurt, každá mouka jinak saje. Krok 2: Těsto by mělo být vláčné (asi jako na závin), vyndáme na podložku nebo vál a vytvarujeme z těsta váleček, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladu. Krok 3: Poté zapneme troubu na 180 °C. Odpočinuté těsto dáme na vál nebo podložku a vyválíme do tvaru obdélníku asi 25x20 cm. Krok 4: Na obdélník těsta nasypeme nahrubo nasekané škvarky a smotáme zlehka jako závin. Smotané těsto opět zlehka rozválíme na sílu cca 1,5 cm a vykrájíme 12 koleček (odkrojky znovu spojíme a vyválíme). Krok 5: Na vršky koleček uděláme mřížku přitisknutím kráječe (kolečko na brambory). Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na cca 18 minut (dle vlastní trouby) dozlatova.

TIP: Návod na přípravu domácích škvarků

Zveřejněno 20. 2. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Pokud někdo potřebuje větší množství, jednoduše znásobí suroviny x2 nebo více. Pagáčky jsou křehké, velmi dobré i rychle hotové. Zkusila jsem těsto jako na slaný závin. Než se ohřála trouba byly hotové na plechu připravené k pečení. Než jsem napsala recept tak i snědené, takže netuším jaké by byly druhý den.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehké nekynuté škvarkové pagáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0R06G

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehké nekynuté škvarkové pagáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0R06G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

cathleen: :-) Moc děkuji za milý komentář, pagáčky jsou zase trochu jiné a je to fakt rychlovka :-K Přeji krásný a pohodový den.

Nedivím se, že nevydržely do druhého dne! :-8 Taková dobrota musí mizet z talířů bleskem!
Recept jsem si uložila jako příjemnou rychlovku, kdyby někdy moc tlačil čas:yes:

RubyRom: :-) Romanko, moc děkuji za komentář znám i ty kynuté ale zkusila jsem jinak a vyšlo to. :-K Přeji krásný den

Připomněla jsi mi dětství. Dělávala je mamka, tedy ona dělala kynuté a byly moc dobré. Nekynuté jsem nikdy nejedla. Zajímavý recept. :yes::yes:

Suroviny:
mouka hladká, kypřící prášek, sádlo, vejce, sůl, kmín drcený, jogurt smetanový, škvarky, vejce

Přidat fotografie receptu