Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Terchovská sváteční kapustnica

Naši slovenští sousedé si Vánoce nedovedou představit bez tradiční kapustnice. Vyzkoušejte ji připravit dle receptu z Terchové. Polévka plná zelí, ze silného masového vývaru, je opravdu vydatná.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

mkab

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 436 kJ /
7 274 kcal
Bílkoviny415,05 g
Tuky532,40 g
Vláknina67,73 g
Cholesterol 2,09 g
Sodík 14,66 g
Sůl34,73 g
Sacharidy177,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechno maso, které chceme dát do kapustnice, vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a pomalu vaříme do změknutí. Krok 2: Sušené houby namočíme do vody. Brambory oloupeme a pokrájíme. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Stroužky česneku oloupeme a nasekáme. Krok 3: Očistíme cibuli, nadrobno nakrájíme a na malém množství sádla ji opečeme v druhém hrnci, kde budeme vařit zelňačku. Krok 4: Na cibuli přidáme mletou červenou papriku, bobkový list, drcený kmín, zeleninu. Krátce osmahneme, přidáme pokrájené brambory a zalijeme částí vývaru z masa. Krok 5: Podle potřeby přidáme vodu a vaříme brambory do poloměkka. Nakonec přidáme zelí, sušené houby a česnek, (ne všechen, polévka by byla hořká) a dolijeme zbytek vývaru. Krátce povaříme. Krok 6: Teplou kapustnici servírujeme s kousky uzeného masa. Podle chuti můžeme zelňačku zjemnit zakysanou smetanou.

TIP: Jak uvařit kapustnici?

Zveřejněno 24. 2. 2024

Poznámka autora mkab

Tento recept pochází z Terchové. Byl publikován v Terchovských novinách číslo 5–6/2021 jako vánoční recept: "Kapustnica z údenín a kapusty s hubami". Zvláštností tamních receptů je, že k uzenému masu se přidává maso čerstvé, které dodá vývaru sílu a chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Terchovská sváteční kapustnica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrL3l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Terchovská sváteční kapustnica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrL3l

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
krkovice vepřová, bůček vepřový uzený, koleno vepřové uzené, žebra, klobása, cibule bílá, brambory, zelí bílé kysané, sádlo vepřové, paprika sušená sladká, kmín drcený, česnek, houby sušené, smetana zakysaná, mrkev, petržel, celer

Přidat fotografie receptu