Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marocký chléb khobz

Tento tradiční chléb je základem marocké kuchyně a přináší vám chuť a vůni Orientu. S křupavou kůrkou a jemným, vláčným středem je khobz doplňkem k jakémukoli pokrmu, nebo samotný pak pochoutkou s olivovým olejem a bylinkami.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tonja

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min včetně doby kynutí

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 422 kJ /
1 296 kcal
Bílkoviny32,35 g
Tuky25,25 g
Vláknina9,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,61 g
Sůl4,00 g
Sacharidy230,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy robotu rozdrolte droždí, přidejte cukr a trochu vlažné vody. Zamíchejte a nechte na teplém místě přikryté vzejít. Když kvásek nabyde cca 2x až 3x, je připraven k dalšímu použití (obvykle to trvá tak 10 minut). Krok 2: Do mísy přidejte přesátou hrubou a chlebovou mouku, sůl, zbytek vlažné vody a olivový olej. Robotem vypracujte těsto do hladka, bude přijatelně lepkavé. Krok 3: Těsto v míse zformujte do bochánku a lehce ho posypte moukou, aby nevyschlo. Přikryjte utěrkou a nechte v teple cca 30 minut kynout. Krok 4: Vyklopte těsto z mísy na mírně pomoučený vál a rozdělte ho na dva kusy. Vytvarujte je do bochánků a nechte pod vlhkou utěrkou odpočívat na vále cca 15 minut. Pokud se vám těsto lepí na ruce, naolejujte si je mírně olivovým olejem. Krok 5: Každý bochánek vytvarujte pomocí prstů do placky s trochu vyšším středem. Placky přemístěte na pečicím papíru na plech a nechte je pod vlhkou utěrkou kynout dalších 30 minut. Zatím si předehřejte troubu na 180 °C. Krok 6: Placky potřete vodou a posypejte sezamem, plech dejte do vyhřáté trouby a pečte až do zezlátnutí. Tvá to cca 20 minut nebo kapku déle. Krok 7: Upečený chleba nechte vychladnout na mřížce.

TIP: Jak uchovat chléb co nejdéle čerstvý

Zveřejněno 2. 3. 2024

Poznámka autora Tonja

1. Mám v Maroku nějaké příbuzné a známé, marocká kuchyně je úžasná, velmi voňavá a chutná. Přestože chléb khobz znám z Maroka, recept jsem převzal od českého cestovatele a fotografa jménem YAN (se svolením).

2. Já jsem si recept upravil pro práci s robotem. Kdo chce připravit těsto ručně vařečkou, může si postup najít na www.tabetai.cz/marocky-khobz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marocký chléb khobz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEyzW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marocký chléb khobz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEyzW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Vypadá velice dobře, zajímavý recept. :yes::yes:

:-)<3:yes::yes: Zajímavý recept, pěkně popsaný postup i hezké foto , ukládám a zkusím . Děkuji za recept. :-K

Suroviny:
mouka hrubá, mouka hladká, voda, sůl, olej olivový, cukr, droždí, semínka sezamová

Přidat fotografie receptu