Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka podle Těhotného kuchaře

Velikonoční nádivka je jedním z oblíbených tradičních jarních pokrmů. Říká se jí také hlavička a nikdy nechybí na svátečně vyzdobeném velikonočním stole. Je dokonale nadýchaná, s vůní uzeného masa a se svěže zelenou barvou použitých jarních bylinek.

Hodnocení receptu je 5,0 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 50 min

130 min (80 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 965 kJ /
3 338 kcal
Bílkoviny121,89 g
Tuky199,58 g
Vláknina17,20 g
Cholesterol 2,48 g
Sodík 3,49 g
Sůl8,20 g
Sacharidy254,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso uvaříme, bylinky opláchneme a osušíme. Uvařené maso nakrájíme na kostky, bylinky nadrobno, nešetříme jimi. Krok 2: Pečivo nakrájíme na kostičky, vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Krok 3: Máslo vyšleháme se špetkou soli do pěny, do které postupně zašleháme i žloutky, jeden po druhém. Krok 4: Kostičky pečiva vsypeme do dostatečně velké mísy, zalijeme je mlékem a opatrně promícháme. Pak přidáme i narájené maso s bylinkami, vše lehce osolíme (maso je poměrně slané) a znovu vše promícháme. Krok 5: Ke směsi přidáme vyšlehané máslo se žloutky, opepříme a vše spolu promícháme dohromady. Krok 6: Ze všech bílků vyšleháme pevný sníh. Po částech ho přidáme ke směsi na nádivku. Vmícháváme opatrně, aby nespadl, spíš ho do směsi jakoby zaobalujeme. Krok 7: Hotovou směs vložíme do hlubokého pekáče vystlaného pečicím papírem, urovnáme ji a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Krok 8: Po 50 minutách pečení je hotovo. Nádivku necháme pár minut lehce zchladnout a nakrájíme ji na porce. Krok 9: Velikonoční nádivku můžeme podávat s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Zveřejněno 3. 4. 2024

Poznámka autorky cathleen

Oproti originálnímu receptu jsme doma ještě nakrájené kostičky pekli v troubě na plechu s pečicím papírem při 180 °C 12-15 minut dozlatova. Lépe pak ve směsi drží tvar, nerozmáčí se.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka podle Těhotného kuchaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZyqr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka podle Těhotného kuchaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZyqr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Hella, Anna Kocikova: děkuju :-) Těhotný kuchař dává do téhle nádivky pouze medvědí česnek, i když slovně vybízí, co vše můžeme použít místo něj. U nás naštěstí mladé kopřivky krásně rostou, tak do nádivky přišla směs kopřiv a medvěda :-D

Krásná prezentace:-*:-KTy kostičky pečiva jsou i do knedlíků lepší,když jsou trošku opečné:yes:

Peču už léta stejně, jen bez česneku. Letos už bylo naštěstí dost kopřiv, tak byla krásně barevná. :-D

Přesně tuhle nádivku peču na velikonoce už asi 30 let. Jen bylinky přidávám ty co mám, nejčastěji hladkolistou petrželku a dochutím ještě špetkou muškátového oříšku nebo květu :-K<3.
Všichni moji známí už jí pečou také, je opravdu skvělá, jemná, vláčná:-). Mám své množství 15 rohlíků a 1l mléka :-D
U nás jí říkáme velikonoční baba:-D. Peču jí během roku i ke kuřeti

Marie Svarcova, Merylas: děkuji za pochvalu, dámy :-K Je pravda, že tak dobrou nádivku jsem ještě nechutnala :-8 jemná, voňavá, chutná...!

Moc hezký recept. :yes:

:-)<3:yes::yes::-K

Suroviny:
rohlík, maso uzené, vejce, kopřivy, pažitka, česnek mědvědí, máslo, mléko, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu