Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné majonézové raženky

Raženky nebo kaiserky jsou upečené ze světlého těsta, zadělaného s trochou majonézy. Majonézové těsto je opravdu jemné, až jakoby hedvábné, a velmi variabilní. Raženky jsou peřinkově měkké, a stejné vydrží minimálně i druhý den po upečení.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 125 min Doba tepelné úpravy: 15 min

140 min (125 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 653 kJ /
2 307 kcal
Bílkoviny60,45 g
Tuky61,13 g
Vláknina16,04 g
Cholesterol 65 mg
Sodík 6,81 g
Sůl17,00 g
Sacharidy370,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Krok 2: Když droždí po 20 minutách vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Nejlíp to jde robotem, ale můžeme zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut. Krok 3: Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na kousky. Raději menší, u vělkých kousků těsto po naražení raznicí „vytéká“ mimo ni. Obvykle připravuji 14-16 kousků. Krok 4: Z každého dílku těsta uděláme malou bulku. Po krátším předkynutí (cca 10-15 minut) kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. (Máte-li doma oválnou raznici jako já na fotografiích, připravte před naražením bulky oválného tvaru.) Krok 5: Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme cca 20 minut dokynout před pečením. Krok 6: Vykynuté je potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme je posypat semínky nebo hrubou solí a celým kmínem, a vložíme upéct do vyhřáté trouby (210-220 °C / 15-18 minut).

Zveřejněno 10. 4. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné majonézové raženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2yOj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné majonézové raženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2yOj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

janatka: moc pěkné fotky, děkuji! :-K

Marie Svarcova, Moanka: děkuju :-K housky jsou opravdu jemné a moc dobré - však zkuste!:-8

Pěkné houstičky… :yes:

Nadýchané, křupavé, jemné. Pracuje se nádherně s těstem. Jen jsem dala špaldovou celozrnnou a hladkou.:-):yes:

:-)<3:yes::yes: Opět moc pěkný recept, mám ráda majonézu do těst. Foto krásné.:-K

Suroviny:
mouka hladká, voda, majonéza, olej, cukr, sůl, droždí čerstvé, vejce

Přidat fotografie receptu