Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka ze šesti vajec

Připravte na neděli luxusní bábovku z šesti vajec. Podle našeho receptu nešlápnete vedle - je opravdu podrobný a bábovka se povede i těm, kdo tolik zkušeností v kuchyni nemají.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

bigbys

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 310 kJ /
4 615 kcal
Bílkoviny95,93 g
Tuky218,56 g
Vláknina9,30 g
Cholesterol 2,08 g
Sodík 804 mg
Sůl2,42 g
Sacharidy561,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo vyjmeme z lednice, nakrájíme do mísy na kousky a dáme stranou povolit. Předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 2: Mouku odvážíme, prosijeme jemným sítem do jiné misky a zamícháme do ní prášek do pečiva. Krok 3: V kastrůlku nebo mikrovlnce si mírně ohřejeme mléko. Cukr prosijeme do mísy s máslem. Bábovkovou formu vytřeme trochou másla a vysypeme strouhankou nebo kokosem. Krok 4: Každé vajíčko si zvlášť rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Bílek pak po jednom dáváme do vyšší nádoby na šlehání. Krok 5: Pomocí ručního šlehače vyšleháme cukr s máslem až do pěny a pak postupně přidáváme po jednom žloutku. Důležité je nespěchat. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Krok 6: Čistými šlehacími metličkami vyšleháme všechny bílky do pěny. Ihned opatrně vařečkou vmícháme do směsi, snažíme se těsto nadzvedávat nad bílkový sníh. Těsto nemusí být zcela promíchané, důležité je nerozbít sníh z bílků. Krok 7: Pokud chceme prostřední vrstvu bábovky trochu barevně i chuťově odlišit, odebereme nyní asi čtvrtinu těsta a v jiné misce ji opatrně smícháme s prosátým kakaem. Tuto část pak dáme do formy na polovinu zbylého těsta. Krok 8: Těsto nalijeme do bábovky, mělo by být pod okrajem. Dáme do trouby asi na 30 minut. Poté posledních 10 minut kontrolujeme špejlí zda je vevnitř upečená. Špejle musí být po vyjmutí suchá. Krok 9: Po vytáhnutí z trouby a vychladnutí bábovku překlopíme na talíř. Můžeme ozdobit například čokoládou (ganache) nebo jen nakrájet a podávat. Dobrou chuť.

TIP: Jak vyklopit bábovku

Zveřejněno 20. 4. 2024

Poznámka autorky bigbys

1 kus bábovky je 6 dávek, což je množství na velkou formu. Lehce můžete přepočítat na menší formy.

Pokud už máte recept zvládnutý můžete prohodit 5. a 6. krok, ale pamatujte že bílky by neměly dlouho čekat a je lepší je vyšlehat až těsně před zapracováním do těsta.

Kakaovou část vždy dáváme doprostřed, pokud by byla až nahoře jednak by nevynikla hezká kresba na řezu, jednak by se těžko hádalo jestli se shora nepřipaluje.

Pokud vám trouba peče shora víc než zespodu, použijte na přikrytí bábovky kousek alobalu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka ze šesti vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73XWw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka ze šesti vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73XWw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Ta vypadá krásně a určitě je moc dobrá. :yes: :-8 Asi vyzkouším… ;-)

zuzi777a: děkuji, je skvělá, rodinný recept.<3

Úžasně podrobný recept! Musela být výborná.:-*

Suroviny:
vejce, máslo, mouka, cukr moučkový, prášek do pečiva, mléko, kakao, máslo, strouhanka

Přidat fotografie receptu