Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou

Chřestová sezona je v plném proudu na jaře. Křupavé zelené výhonky stačí lehce podusit, aby si zachovaly svoji svěží jarní barvu. Přelité jemnou sýrovou omáčkou s akcentem medvědího česneku je doplníme ještě kousky lososa.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 535 kJ /
1 562 kcal
Bílkoviny139,59 g
Tuky97,96 g
Vláknina0,80 g
Cholesterol 399 mg
Sodík 2,70 g
Sůl6,50 g
Sacharidy30,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme omáčkou, kdy do menší rozehřáté pánve dáme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme po částech mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Na sníženém stupni tepla necháme probublávat cca 10 minut do požadované hustoty. Krok 2: Do bešamelu přidáme nastrouhané sýry i kousky taveného a necháme za občasného promíchání sýry rozpustit. Dle potřeby zředíme. Vmícháme pesto, odstavíme a omáčku udržujeme teplou. Nesolíme, suroviny jsou dostatečně slané. Krok 3: Ve větší rozehřáté pánvičce opečeme na přepuštěném másle osušené, mírně osolené
a opepřené porce lososa. Vkládáme do pánve nejprve kůží dolů a přitiskneme obracečkou, aby se opékaly porce stejnoměrně. Po 3 minutách otočíme kůží nahoru a dopečeme opět cca 3 minuty na střední teplotě. Krok 4: Opečené porce lososa vyndáme na ohřátý talíř a zakryté alobalem necháme odpočinout. Krok 5: Zatím do téže pánve dáme očištěný a dřevnatých konců zbavený chřest, podlijeme lehce mírně osolenou vroucí vodou a zakryjeme poklicí. Na střední teplotě podusíme cca 2-3 minuty. Krok 6: Vařený chřest vyndáme, rozdělíme na talíře opepříme a zakápneme olivovým olejem. Chřest přelijeme sýrovo-česnekovou omáčkou a na ni poklademe porce lososa, kůží nahoru. Můžeme zakápnout limetovou šťávou.

TIP: Pesto z medvědího česneku

Zveřejněno 25. 4. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpXQ7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpXQ7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

veronika_straka: :-) Moc děkuji za komentář, právě to mě napadlo využít chřest i medvědí česnek , bylo to moc dobré. :-K Přeji krásný, pohodový den

To vypadá opravdu fantasticky <3 kombinaci lososa, chřestu a jemné omáčky mám ráda, budu muset využít sezony chřestu :-8

Suroviny:
losos, sůl, pepř mletý, ghee, máslo, mouka hladká, mléko, pesto z medvědího česneku, sýr, sýr tavený, parmazán, chřest zelený, sůl, olej olivový,

Přidat fotografie receptu