Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí králík na smetaně s houbami

Králičí maso je jemné, ale abychom zachovali jeho šťavnatost, je dobré jej prošpikovat kousky špeku. V tomto případě prošpikujeme stehna, která pak upečeme s houbami. Z výpeku a smetany nakonec připravíme i lahodnou omáčku k podávání.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 120 min

155 min (35 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 891 kJ /
930 kcal
Bílkoviny15,09 g
Tuky67,83 g
Vláknina16,50 g
Cholesterol 110 mg
Sodík 126 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy34,11 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Stehna prošpikujeme, osolíme a opepříme. Pak je osmahneme na oleji. Stehna vyjmeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek špeku. Orestujeme a vrátíme stehna. Krok 2: Přilijeme víno a masový vývar tak do výše poloviny masa. Přikryjeme a pečeme doměkka, občas stehna během pečení obrátíme. Pečeme asi 2 hodiny. Po hodině přidáme ke stehnům očištěné a nakrájené houby. Krok 3: Pak měkká stehna vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a za stálého míchání opražíme. Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Povaříme 20 minut. Krok 4: Smetanu dáme do misky a přidáme do ní polovinu naběračky horkého vývaru a promícháme dohladka, přidáme ještě trochu vývaru, rozmícháme a vlijeme do omáčky. Kdybychom nalili kysanou smetanu rovnou, mohla by se srazit. Prohřejeme a nakonec vmícháme na zjemnění máslo. Podáváme s knedlíkem.

TIP: Legírování, aneb zjemnění omáčky studeným máslem

Zveřejněno 20. 5. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí králík na smetaně s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82Elr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí králík na smetaně s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82Elr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-)<3:yes::yes: Velmi dobré, dělávala jsem když jsme kdysi měli králíky, kde ty časy jsou ;-):-K

lenka.janatkova: děkuji :-K

Králík mi vždycky připomene dětství a nedělní obědy u babičky. :-8 U nás doma se většinou dělává na smetaně, ale jakožto milovník hub, určitě brzy vyzkouším takto ;-)

Suroviny:
stehno králičí, sůl, pepř mletý, špek, cibule, olej, houby, víno bílé, vývar masový, mouka hladká, smetana kysaná, máslo

Přidat fotografie receptu