Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone

Dorty jsou spojeny s oslavami a svátečními událostmi. Čeká-li vás jedna taková a chystáte se péct dort, vyzkoušejte tento. Nadýchaný kakaový korpus je proložen jemným krémem s mascarpone a doplněn lesním ovocem.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Inna

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby chlazení a zdobení dortu

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby chlazení a zdobení dortu)

Suroviny pro 1 kus

forma o průměru 25 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 550 kJ /
7 302 kcal
Bílkoviny115,74 g
Tuky581,76 g
Vláknina11,70 g
Cholesterol 2,73 g
Sodík 1,85 g
Sůl3,68 g
Sacharidy394,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus: Vejce vyndáme z lednice aspoň hodinu před přípravou, aby měla pokojovou teplotu. Máslo rozpustíme a necháme ho zchladnout. Dno formy o průměru 25 cm vyložíme pečicím papírem, zbytek formy vymažeme máslem. Krok 2: V kuchyňském robotu vyšleháme žloutky s polovinou cukru. Bílky šleháme zvlášť se zbytkem cukru ručním mixerem. Šleháme cca 8 minut. Mezitím zapneme troubu na program horkovzduch, na 160 °C. Krok 3: K vyšlehaným žloutkům postupně přidáváme rozpuštěné a zchladlé máslo a necháme dobře prošlehat. Krok 4: Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl smícháme v misce. Postupně tuto sypkou směs a vyšlehaného sněhu z bílků přidáváme k směsi másla a žloutků. Opatrně je zapracujeme do těsta stěrkou, aby sníh nespadnul. Krok 5: Hotové těsto přelejeme do formy a pečeme v horkovzdušné troubě asi 35 minut. Po upečení troubu vypneme a necháme korpus vychladnout. Krok 6: Krém: V kuchyňském robotu vyšleháme smetanu ke šlehaní s moučkovým cukrem, pak přidáme mascarpone a na nízkých otáčkách s nástavcem na těsto (nebo ručně) vmícháme do vyšlehané smetany. Na závěr přidáme citronovou kůru a ještě jednou všechno promícháme. Krok 7: Když máme oba korpusy upečené a vychladlé, rozřízneme je napůl a vzniknou nám tak 4 patra dortu. Krok 8: Mezí každé patro rovnoměrně rozetřeme krém a přidáme borůvky. Na poslední vrstvu a na boky dortu rozetřeme zbytek krému a dle libosti na dortu uhladíme. Necháme chvíli vychladnout v lednici. Na závěr ozdobíme dort borůvkami, malinami a mátou.

TIP: Moderní zdobení dortů

Zveřejněno 23. 5. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z60NQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z60NQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:-)<3:yes::yes: Moc pěkní dort, určitě i moc dobrý. :-K

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, máslo, kakao, sůl, prášek do pečiva, máslo, mascarpone, smetana ke šlehání, cukr moučkový, borůvky, kůra citronová, zdobení

Přidat fotografie receptu