Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky

Sváteční oběd v našich končinách obsahuje zpravidla maso, knedlík a zelí nebo omáčku. S tímto receptem pak můžete připravit tradičního králíka s kynutým knedlíkem a osvěžujícím kedlubnovým zelí. Pochutnají si opravdu všichni.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 120 min

220 min (100 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 197 kJ /
3 154 kcal
Bílkoviny74,69 g
Tuky155,49 g
Vláknina36,62 g
Cholesterol 409 mg
Sodík 5,41 g
Sůl13,57 g
Sacharidy349,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Králíka prošpikujeme, osolíme, trochu opepříme. Vložíme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli na klínky, česnek, sádlo, zbytek slaniny a trochu podlijeme vodou. Přikryté pečeme doměkka asi 1,5-2 hodiny Krok 2: Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vše připečené seškrábeme do čistého hrnce. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, kterou osmahneme za stálého míchání a poté podlijeme vodou. Provaříme asi 25 minut, přecedíme, podle potřeby dosolíme a zjemníme máslem. Krok 3: Kedlubny oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Na oleji s máslem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme kmín, trošku podlijeme vodou a ochutíme octem nebo citronem a cukrem. Krok 4: Knedlíky: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka. Krok 5: Počkáme až droždí vzejde (asi 10 minut), pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem. Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly. Každý díl dokulata vyvalujeme do koule a přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové knedlíky hned propícháme. Knedlíky můžeme vařit také v páře 20 minut.

TIP: Jak krájet knedlíky

Zveřejněno 4. 6. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY2Dp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY2Dp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
králík, sůl, pepř mletý, slanina, cibule, česnek, sádlo, výpek z masa, mouka hladká, máslo, kedlubna, cibule, sůl, kmín drcený, ocet, cukr, olej, máslo, mouka polohrubá, sůl, droždí, cukr, mléko, vejce

Přidat fotografie receptu