Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Sváteční oběd v našich končinách obsahuje zpravidla maso, knedlík a zelí nebo omáčku. S tímto receptem pak můžete připravit tradičního králíka s kynutým knedlíkem a osvěžujícím kedlubnovým zelí. Pochutnají si opravdu všichni.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 197 kJ / 3 154 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,69 g |
Tuky | 155,49 g |
Vláknina | 36,62 g |
Cholesterol | 409 mg |
Sodík | 5,41 g |
Sůl | 13,57 g |
Sacharidy | 349,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Králíka prošpikujeme, osolíme, trochu opepříme. Vložíme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli na klínky, česnek, sádlo, zbytek slaniny a trochu podlijeme vodou. Přikryté pečeme doměkka asi 1,5-2 hodiny
Krok 2: Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vše připečené seškrábeme do čistého hrnce. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, kterou osmahneme za stálého míchání a poté podlijeme vodou. Provaříme asi 25 minut, přecedíme, podle potřeby dosolíme a zjemníme máslem.
Krok 3: Kedlubny oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Na oleji s máslem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme kmín, trošku podlijeme vodou a ochutíme octem nebo citronem a cukrem.
Krok 4: Knedlíky: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka.
Krok 5: Počkáme až droždí vzejde (asi 10 minut), pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem.
Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly. Každý díl dokulata vyvalujeme do koule a přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové knedlíky hned propícháme. Knedlíky můžeme vařit také v páře 20 minut.
Zveřejněno 4. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Moje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 44 minutami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 12 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 12 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 18 hodinami
Suroviny:
králík,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
cibule,
česnek,
sádlo,
výpek z masa,
mouka hladká,
máslo,
kedlubna,
cibule,
sůl,
kmín drcený,
ocet,
cukr,
olej,
máslo,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí,
cukr,
mléko,
vejce
Komentáře