Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Sváteční oběd v našich končinách obsahuje zpravidla maso, knedlík a zelí nebo omáčku. S tímto receptem pak můžete připravit tradičního králíka s kynutým knedlíkem a osvěžujícím kedlubnovým zelí. Pochutnají si opravdu všichni.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 197 kJ / 3 154 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,69 g |
Tuky | 155,49 g |
Vláknina | 36,62 g |
Cholesterol | 409 mg |
Sodík | 5,41 g |
Sůl | 13,57 g |
Sacharidy | 349,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Králíka prošpikujeme, osolíme, trochu opepříme. Vložíme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli na klínky, česnek, sádlo, zbytek slaniny a trochu podlijeme vodou. Přikryté pečeme doměkka asi 1,5-2 hodiny
Krok 2: Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vše připečené seškrábeme do čistého hrnce. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, kterou osmahneme za stálého míchání a poté podlijeme vodou. Provaříme asi 25 minut, přecedíme, podle potřeby dosolíme a zjemníme máslem.
Krok 3: Kedlubny oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Na oleji s máslem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme kmín, trošku podlijeme vodou a ochutíme octem nebo citronem a cukrem.
Krok 4: Knedlíky: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka.
Krok 5: Počkáme až droždí vzejde (asi 10 minut), pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem.
Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly. Každý díl dokulata vyvalujeme do koule a přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové knedlíky hned propícháme. Knedlíky můžeme vařit také v páře 20 minut.
Zveřejněno 4. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Moje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Nejnovější recepty
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 1 hodinou
Kořeněné cukroví
Přidáno před 2 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 5 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 7 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 1 hodinou
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 1 hodinou
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 3 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 4 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 4 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 5 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 18 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 19 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 19 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 20 hodinami
Suroviny:
králík,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
cibule,
česnek,
sádlo,
výpek z masa,
mouka hladká,
máslo,
kedlubna,
cibule,
sůl,
kmín drcený,
ocet,
cukr,
olej,
máslo,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí,
cukr,
mléko,
vejce
Komentáře