Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové lokše s husím sádlem

Tradiční bramborové lokše jsou tenké placky z brambor a mouky. Můžeme je podávat jak naslano, tak i ve sladké verzi. Výborné jsou však i jen tak samotné, čerstvě upečené a potřené husím sádlem.

Hodnocení receptu je 4,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RousOliven RousOliven

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 dávky

z dávky vyjde přibližně 12 placek

4dávky

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 822 kJ /
1 153 kcal
Bílkoviny33,05 g
Tuky8,70 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 5 mg
Sodík 3,23 g
Sůl8,00 g
Sacharidy227,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem uvaříme brambory, necháme je vychladnout a oloupeme. Krok 2: Oloupané brambory rozmačkáme, posolíme, přidáme mouky a vypracujeme těsto. Krok 3: Z těsta vyválíme dlouhý váleček, který pokrájíme na stejně velké dílky. Vyjde na asi 12 kusů. Ze všech pak vyválíme placky kulatého tvaru. Krok 4: Postupně je z obou stran pečeme na suché nepřilnavé pánvi, častěji je otáčíme. Krok 5: Po upečení odstraníme z placky přebytečnou mouku a potřeme je ještě zatepla husím sádlem (stačí klidně jen na jedné straně).

Zveřejněno 13. 6. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lokše s husím sádlem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yLGv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lokše s husím sádlem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yLGv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

magdalenka: téééda -taková shoda - také nedám na polohrubou dopustit a hrubú "ani neznám". :yes:

RousOliven: ja tiež skoro všade používam polohrubú, aj na zásmažku. Do kysnutého cesta miešam s hladkou, na chlieb dávam múku na kváskovanie alebo T 650, knedle z polohrubej...hrubú vlastne ani nekupujem.

Veronika.Hrozna: čau, Veru, Ty si dnes jedla vtipnú kašu?:-Q

magdalenka: To asi na jednu lokši bude dost, myslím! :-D

magdalenka: ešte k tej múke - ja všade používam polohrubú múku - aj na obaľovanie rezňov (dokonca dvakrát do múky aj do vajíčka) - ale u tých lokší som si všimla, že z hladkej múky sú mäkšie ako z polohrubej. Preto z vlastnej skúsenosti odporúčam hladkú♥

RousOliven: aj ja zdravím zo Slovenska.😀

magdalenka: normálne mi odľahlo, že si skúsená gazdiná a že to máš v rukách. Pozdravujem zo Slovenska:-)

RousOliven: Lokše robím od oka, používam polohrubú múku, preto som sa pýtala. Viem, že veľa ľudí robí z hladkej múky, je to zrejme o zvyku. Pekný deň!

magdalenka: polohrubú múku som použila len na vaľkanie lokší na kuchynskej linke, aby sa mi nelepili. Do cesta išla múka hladká. Husie sádlo som mala už len na dne kelímka. Lokše sa mastia horúce a len na jednej strane, naozaj ho netreba veľa. V priemere mali veĽkosť plytkého taniera, takže to sádlo postačilo v takom množstve. Treba vyskúšať - na jedlá z múky sa suroviny dávajú "od oka", lebo aj zemiaky môžu byť vodovejšie. Cesto po rozkrájaní na dieliky treba rýchlo spracovať, je to práve pre obsah zemiakov,ktoré sú vlhké.:-)

Mám dotaz: V surovinách sa uvádza hladká múka, na obrázku je vidno múku polohrubú. Tak isto ma zaujíma hmotnosť husieho sádla, ozaj 5 g? Vďaka za odpoveď.

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, sádlo husí

Přidat fotografie receptu