Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
K létu patří koláče, které doplníme zpravidla ovocem, co nasbíráme na zahrádce. Kynuté těsto rozprostřeme na plech, posypeme drobnými borůvkami, rybízem a máslovou drobenkou, která u takového koláče prostě nesmí chybět.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 392 kJ / 4 635 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,70 g |
Tuky | 182,20 g |
Vláknina | 25,30 g |
Cholesterol | 892 mg |
Sodík | 549 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 653,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžičky cukru a 50 ml vlahého mléka kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Zatím odvážíme mouku a cukr do mísy na kynutí, vmícháme sůl a citronovou kůru.
Krok 2: Žloutky rozkvedláme v hrnečku s vlahým mlékem, spolu s rozpuštěným vlahým tukem a toto přilijeme k moučné směsi.
Krok 3: Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nebo fólií necháme v míse kynout, než zvětší objem na dvojnásobek.
Krok 4: Ovoce zatím na sítu opláchneme a necháme okapat. V menší misce z uvedených surovin vytvoříme drobenku. Troubu zapneme na 180 °C a plech, který patří velikostí do trouby (třeba 34x34) vyložíme podložkou na pečení nebo vymažeme a vysypeme.
Krok 5: Vykynuté těsto přendáme na připravený plech a prsty rozprostřeme po celé ploše.
Krok 6: Na těsto nasypeme a urovnáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme podle vlastní trouby 25-30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté nakrájíme, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Zveřejněno 27. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Moje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Nejnovější recepty
Nutellové oříšky
Přidáno před 15 hodinami
Vánoční myslivecké knoflíky
Přidáno před 23 hodinami
Bramboráky s libečkem
Přidáno 8. 10. 2025 15:14:02
Pivní cibulačka
Přidáno 8. 10. 2025 14:00:02
Srnčí guláš
Přidáno 8. 10. 2025 13:02:01
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
Přidáno 8. 10. 2025 12:59:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový řízek naruby
Vierunkaa před 41 minutami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
poirotka před 1 hodinou
Kuřecí stehna - jedna báseň
mysha před 2 hodinami
Bezpracný perník
boomgo před 2 hodinami
Kuřecí kousky na kari a smetaně
Penelope01 před 2 hodinami
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Danna před 3 hodinami
Krémová pórková polévka
Roobass před 4 hodinami
Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková
MonkaF před 4 hodinami
Výborná buchta s jablkovým rosolem
Stepanka.M. před 4 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
žloutek,
mléko,
máslo,
sádlo,
droždí,
cukr,
mléko,
mouka,
rybíz,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (9)
Ráda bych vyzkoušela, ale na dosah mám jen borůvky lesní a borůvky kanadské… Co teď?
Jinak přeji krásné odpoledne.
Mám velkou úrodu josty ,jestlipak by šla použít místo toho muchovníku ?
Děkuji a krásné odpoledne, Maruško