Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou

K létu patří koláče, které doplníme zpravidla ovocem, co nasbíráme na zahrádce. Kynuté těsto rozprostřeme na plech, posypeme drobnými borůvkami, rybízem a máslovou drobenkou, která u takového koláče prostě nesmí chybět.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 392 kJ /
4 635 kcal
Bílkoviny82,70 g
Tuky182,20 g
Vláknina25,30 g
Cholesterol 892 mg
Sodík 549 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy653,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžičky cukru a 50 ml vlahého mléka kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Zatím odvážíme mouku a cukr do mísy na kynutí, vmícháme sůl a citronovou kůru. Krok 2: Žloutky rozkvedláme v hrnečku s vlahým mlékem, spolu s rozpuštěným vlahým tukem a toto přilijeme k moučné směsi. Krok 3: Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nebo fólií necháme v míse kynout, než zvětší objem na dvojnásobek. Krok 4: Ovoce zatím na sítu opláchneme a necháme okapat. V menší misce z uvedených surovin vytvoříme drobenku. Troubu zapneme na 180 °C a plech, který patří velikostí do trouby (třeba 34x34) vyložíme podložkou na pečení nebo vymažeme a vysypeme. Krok 5: Vykynuté těsto přendáme na připravený plech a prsty rozprostřeme po celé ploše. Krok 6: Na těsto nasypeme a urovnáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme podle vlastní trouby 25-30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté nakrájíme, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.

TIP: Jak udělat drobenku

Zveřejněno 27. 6. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Plody muchovníku jsou bohaté na vitamín C, vitamín A, antokyany (modrý pigment), které dávají plodům tmavou barvu připomínající borůvky (někdy se jim také říká indiánské borůvky).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ2m6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ2m6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

veronika_straka: :-) moc děkuji za komentář , byla na celý plech a za 30 minut 2 lidé a po buchtě - tedy po koláči. :-K Krásný zbytek dne, už jen prší a to je potřeba. :-K

Marie Svarcova: ani já si toho vypadnutého droždí popravdě nevšimla :-O Tak ještě, že tu máme všímavé holky a recept je už tip ťop <3 takovou buchtu s borůvkama bych si zrovna dala!<3

zdenka.s: :-) Zdeničko děkuji za komentář - použít můžeš jakékoli ovoce , bude to trocghu jiná chuť ale vždy dobré. mšla jsem tu poznámku delší , myslela jsem , že je dobré to vědět ale zůstal tu jen kousek - tak celé :Plody muchovníku jsou bohaté na vitamín C, vitamín A, antokyany (modrý pigment), které dávají plodům tmavou barvu připomínající borůvky. Tyto látky také přispívají k ochraně mozku a mohou zlepšovat kognitivní funkce a paměť. Plody obsahují vlákninu, nezbytnou pro zdravé trávení a udržování optimální hladiny cholesterolu v krvi a minerální látky, jako je železo, hořčík a vápník, které jsou důležité pro tvorbu červených krvinek, zdraví kostí a svalů a pro správné fungování nervového systému. :-K Přeji krásná den - snad už to dojde.

maris: :-)Maru moc děkuji, je tu hrozná bouřka, liják a kroupy 3 x mi to vypadlo, snad už to tam bude. Přeji krásný den :-K:-K:-K

Moanka: :-) tady je děsná bouřka, kroupy a liják --dej jakékoliv ovoce - bude to dobré vždy. Nevím jestli to ode

Náramný koláček. :yes: <3
Ráda bych vyzkoušela, ale na dosah mám jen borůvky lesní a borůvky kanadské… Co teď?
Jinak přeji krásné odpoledne. :-8 :-K

Maruško, koláč vypadá krásně, hned bych ochutnala, ale doplň, prosím, droždí. Vypadlo ze surovin. ;-):-)

Marie Svarcova: veliká pochvala za naprosto dokonale popsané jak ingredience, tak postup .Tak by to mělo vypadat :yes: že i já ,která si s kynutým moc nerozumím , jsem se rozhodla vyzkoušet.Jen ta podložka na pečení mě dostala :-D:-D
Mám velkou úrodu josty ,jestlipak by šla použít místo toho muchovníku ?
Děkuji a krásné odpoledne, Maruško :-K:-K

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, sůl, kůra citronová, žloutek, mléko, máslo, sádlo, droždí, cukr, mléko, mouka, rybíz, mouka polohrubá, máslo, cukr krupice, cukr vanilkový, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu