Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anglická pomerančová marmeláda

Objevte tradiční britskou chuť s touto pomerančovou marmeládou s kousky kůry. V Anglii je velmi oblíbená ke snídani, na opečeném křupavém toustovém chlebu. Je také výborná do dezertů nebo k sýrům.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 711 kJ /
6 384 kcal
Bílkoviny9,00 g
Tuky2,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 572,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomeranče opláchneme v horké vodě (případně očistíme jemným kartáčkem), a tence oloupeme (lze použít škrabku na brambory). Kůru nakrájíme na tenké proužky. Krok 2: Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku nebo plátýnka a silou vymačkáme do mísy šťávu. Krok 3: Obsah mísy, ve které je zatím šťáva, doplníme vodou do 2,5 litru. Krok 4: Dužinu v plátěném pytlíčku (použít můžeme třeba gázu) ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát. Krok 5: Obsah mísy přelijeme do hrnce a na prudším ohni asi 2 hodiny vaříme. Krok 6: Tkaninu s dužinou vyjmeme a změříme obsah tekutiny. Na každý čtvrt litr přidáme 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme asi 30 minut vařit a během toho párkrát zamícháme. Krok 7: Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zamícháme a vyzkoušíme, zda správně zeželírovala. Krok 8: Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily po celé marmeládě.

TIP: Pomeranče v kuchyni

Zveřejněno 31. 8. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Zdroj-2000 nejlepších receptů české a zahraniční kuchyně

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Anglická pomerančová marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86VW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Anglická pomerančová marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86VW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

A proč šťávu budu mačkat přes gázu. Proč nepoužít odšťavňovač?:-((emakessner@seznam.cz

Venezia: v té době jsem ho neměla ;-)

Veronika.Hrozna: Taky doufám :-)

Jana Remkova:Díky za trpělivost s dotazy.Doufám ,že si mi to povede.:yes:

Veronika.Hrozna: No, u nás hgo holky snědly hlavně na rohlíku s máslem, ale klidně bych dala i na perník;-)

Jana Remkova: Aha,proto ty pomeranče s hrubou kurou ! Výsledek je potom sladce hořký a hodně pomerančový ,už tomu rozumím ! :-D
K čemu se se dá kromě chleba s máslem ten džem ještě vhodně použit ,třeba k pečení ??? Jako náplň třeba do sušenek?

Veronika.Hrozna: Tak, jak to je na obrázku. Ta dužina tam zůstává;-)

Mám dotaz ! Ta kura se ořeže i s tím horkým podkladem,aby zustala jenom dužnina ,nebo se tam to bílé horké nechá na těch pomeračích a vaří se to s tím ???? Kura to vidím na fotce ,že je bez bílého podkuří,krasně očištěná.
Ale jelikož jsou pomeranče v síti tak to není vidět jestli je tam i to bílé pod kurou.
Nikdy jsem zavařeninu z pomeranču neochutnala,natož vařila ,ale mám chuť to vyzkoušet. :-p

Nora - vari se to po dve hodiny kvuli uvolneni pektinu a samozdrejme zmeknuti samotnych pomerancu ;-)

Tak tohle mi uniklo, kdysi jsem ji dělala ještě se zázvorem.Jani:yes:

suzanna uff, to jsem si oddechla:-))

Jani, to vůbec neva, takhle mi to stačí. Marmeládu jsem nikdy nedělala, tak nedokážu odhadnout, jestli těch skleniček bude 5 nebo 15:-8 Takhle aspon vím, že můžu zkusit klidně z celé dávky. Plus mínus čtyři skleničky určitě zbaštíme;-) Díky:-K

suzanna já se strašně omlouvám, ale fakt už nevím:-(, snad 4 skleničky? Už nemám ani jednu a v tom množství, kolik toho zavařuji každý rok v tom mám fakt zmatek:-(

Jani, prosím tě, kolik skleniček marmelády jsi z toho asi tak měla? Stačí přibližně. Chtěla bych vyzkoušet, jen nevím, jestli z celého množství nebo by mi stačilo z poloviny.... A ja chuťově dobrá?

dvě hodiny se to vaří protože to tak má být
tak se neptejte a vařte neděkuju doupě (nora)

Noro, je mi to moc líto, ale já to nevím:-(. Zdroj 2000 nejlepších receptů to neuváděl a já se řídila postupem.

Proč se marmeláda vaří dvě hodiny? Má to nějaký význam?
Díky
Nora

Tématické fráze:
domácí pomerančová marmeláda, pomerančová marmeláda se zázvorem, pomerančový džem se zázvorem, recept na pomerančovou marmeládu, pomerančová marmeláda se zázvorem recept, vánoční marmeláda, marmeláda, marmelády recepty, pomerančový džem, pomerančová marmeláda se zázvorem recepty, anglická kuchařka, pomerančová zavařenina, recepty z pomerančů, pomerančový džem recept, skleničky na marmeládu, recepty na marmelády, recept na pomerancovou marmelada, marmeláda recept, domácí marmeláda z pomerančů, pomeračová marmeláda

Suroviny:
cukr želírovací, pomeranče

Přidat fotografie receptu