Mramorová bábovka šlehačková
Vláčná, načechraná, voňavá, vypadá skvěle a k přípravě nepotřebujeme mnoho přísad. Přesně taková je tato mramorová kráska. Těsto je šlehané, piškotové, ale přesto není bábovka suchá.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 217 kJ / 3 637 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,38 g |
Tuky | 144,96 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 1,85 g |
Sodík | 692 mg |
Sůl | 1,56 g |
Sacharidy | 479,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou. Troubu zahřejeme na 160°C.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: V misce rozmícháme žloutky, smetanu a druhou polovinu cukru. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem. Opatrně vmícháme sníh.
Krok 4: Zhruba třetinu těsta (400 g) dáme do menší mísy a smícháme s kakaem a vodou (kakao a vodu promíchám předem, abych měla takovou kakaovou pastu).
Krok 5: Do připravené formy střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto. Já dávám tři vrstvy světlé a dvě tmavé. Krátce projedeme špejlí cik cak, aby se vytvořil pěkný vzor.
Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 45-50 minut. Já dávám vždy rošt na nižší úroveň a zhruba v polovině pečení přikrývám z vrchu alobalem, aby bábovka nebyla příliš tmavá.
Krok 7: Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme 20 minut vychladnout. Poté opatrně vyklopíme a necháme ji úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 8. 7. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Moje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 34 minutami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 12 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 12 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 18 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
voda,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (2)