Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chapadla chobotnice na česneku a citrusech

Chapadla z chobotnice tradičně na našem jídelníčku nenajdeme, ale pokud máte rádi mořské plody, jistě vám alespoň u moře neuniknou. Chapadla stačí podusit, aby pustila šťávu a pak je zlehka orestovat. S citrusy budou osvěžující pochutinou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 35 min

40 min (5 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 241 kJ /
536 kcal
Bílkoviny75,07 g
Tuky17,40 g
Vláknina4,03 g
Cholesterol 782 mg
Sodík 374 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy18,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chapadla chobotnice jsou předem hluboce mražená a prodávají se již rozmrazená, tím odpadá důležitá úprava zmražení chobotnice před tepelnou úpravou. Krok 2: Očištěná suchá chapadla vložíme do suché studené pánve se silným dnem. Zakryjeme poklicí a dáme na plotnu zapnutou na střední stupeň tepla. Krok 3: Chapadla po zahřátí pustí velké množství slané vody, kterou obsahují a začnou se dusit ve vlastní šťávě. Přidáme česnek, celou nať, pepř a citronovou kůru. Solit již nemusíme. Krok 4: Dusíme pod poklicí 25-30 minut. Poté vpichem špičky nože zkusíme, že jsou měkká a odstavíme. Necháme je dále zakrytá vychladnout. Poté chapadla vyndáme, otřeme papírovou utěrkou a v rozpálené pánvi na oleji opečeme dokřupava. Krok 5: Chapadla dáme na talíř a do pánve vložíme kolečka dobře omytého pomeranče. Opečeme z obou stran cca 1 minutu a přidáme k opečeným chapadlům, zakápneme citronovou šťávou a ozdobíme čerstvou petrželovou natí. Krok 6: Podáváme jako předkrm nebo pohoštění s opečeným plátkem pečiva dle vlastní chuti a výsečí citronu k dochucení.

TIP: Desatero na téma mořské plody

Zveřejněno 27. 8. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Chapadla jsou prodávána v balení podle normy po 460 g, což je přibližně 1 libra.

Tepelnou úpravou zůstane asi 1/3 celkové hmotnosti takže získáme 1 porci nebo 2 menší na ochutnání. Dušení by mělo trvat cca 30 minut na 500 g hmotnosti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chapadla chobotnice na česneku a citrusech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERP2K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chapadla chobotnice na česneku a citrusech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERP2K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chobotnice, česnek, nať petrželová, pepř černý, citron, olej, pomeranče, citron

Přidat fotografie receptu