Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát ze zelených rajčat

Tento salát nabízí vyváženou kombinaci jemně nakyslé chuti zelených rajčat a aromatického koření, která se během sterilace dokonale propojí. Je ideální jako příloha k masům, sýrům nebo jen tak na chléb.

Hodnocení receptu je 4,8 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 679 kJ /
5 660 kcal
Bílkoviny47,66 g
Tuky16,02 g
Vláknina106,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,34 g
Sůl15,00 g
Sacharidy1 292,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Krok 2: Vodu, ocet, cukr, sůl a koření povaříme, přidáme zeleninu a spolu ještě 10 min vaříme. Krok 3: Hotový salát dáme do sklenic a 20 minut zavaříme. (Před zavařením koření vyndávám, ale není to nutné.)

TIP: Sterilování zeleniny

Zveřejněno 4. 9. 2009

Poznámka autorky cathleen

Salát je pikantní, sladkokyselý. Jeho výrobou se zbavíme rajčat, která nám na podzim už nestihnou dozrát.

Není vhodný pro děti a těhotné ženy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Salát ze zelených rajčat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E95l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Salát ze zelených rajčat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E95l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

ahoj já toto dělala loni moc všem zelená naložená rajčata chutnala a tak pro velký úspěch letos dělám zase dávám bodík:yes::-K

Ivi, málem jsem zapomněla přiložit fotku, dělala jsem už před nějakým tím dnem, tak asi skleróza :-8 Jsem zvědavá, jaký ten salát bude, už po uvaření za čerstva mi dost chutnal ;-):yes:

Nezralá rajčata Lycopersicon esculentum
* Převládajícími glykosalkaloidy jsou α-tomatin a α-solanin.
* Obsah solaninu v zelených rajských jablkách se pohyboval od 30 do 150 mg na kilogram. V červených plodech jsou podlimitní koncentrace.
* Obsah tomatinu v zelených rajčatech těsně po sklizni se pohybuje v koncentracích 50 až 80 mg na jeden kg v čerstvých plodech. Během skladování rajčat při 4°C došlo během tří měsíců k poklesu téměř k nule.
* Ve výrobcích ze zelených rajčat bylo nalezeno 10 až 30 mg tomatinu na 1 kg, podle podílu rajčat ve výrobku, během skladování došlo k poklesu obsahu zřejmě v důsledku hydrolýzy glykosidů.
* při běžných „kuchyňských“ teplotách do 150 °C nedochází v obsahu tomatinu téměř k žádným změnám. Příčinou poklesu tomatinu ve výrobcích je pravděpodobně jeho hydrolýza v kyselém prostředí.
Zdroj : http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=117&...

Petra Ku.:ja som tie prťavky neprekrajovala...do 2 cm priemeru sú - také strapcovité;-)

cathleen: Ivi, můžu ti říct, že asi tak rok nechci malá prťavá rajčátka ani vidět :-D To je mazec, 3 kila těch potfor očistit a překrájet :-) Nicméně, dílo se zdařilo, směs mi chutnala i jen tak povařená, bez zavařování. To jsem dělala včera večer, 2 skleničky se mi nechytly, tak to převařím dneska. Ale chuťově je to fakt mňamka :yes:

magdalenka: děuju za rychlou radu :-K

Petra Ku.: já bych ta malá rajčátka překrojila napůl, i když pokud jsou opravdu maličká, budou to krásné zelené kuličky - jednohubky;-)

Petra Ku.: ja som jednu feferónku dala na dno, druhú skoro na vrch. Sterilizáciou sa to celé povarí a je to ostré celé. Ak chceš tak prekroj, ja som nad tým nejako nerozmýšľala. A zaváram aj samotné feferónky, v malých fľaštičkách. K takému pečenému light bôčiku na studeno je to u nás nevyhnutná vec.;-)

magdalenka: Magdi, děkuju za radu. Máme jich hromadu a je mi líto je vyhodit na kompost ;-) Tu feferonku přidám... a ta se asi taky krájí na kroužky, že?

Petra Ku.: ja som zavárala aj cherry paradajky. Ak máte radi pikantné, pridaj aj feferónky, jednu dve na pohár. Ale novým korením šetrím, dávam menej ako čierneho.

Ivi, prosím tě - dají se takto zavařit i malá zelená cherry rajčata? A můžu je nechat vcelku, nebo rozkrojit? Děkuju za radu :-)
A kolik sklenic je z této dávky?

marisko, děkuji za radu:-K, dnes odpoledne to vyzkouším:yes::yes::-D

Cathlen a nemáš náhodou receptík na "čátní ze zel.rajčat":-?, dnes jsem obrala ve skleníku 5 kg zelených, něco zkusím nechat dozrát na okně, ale "hele,koukej:-D-syn z Phy:-D" mě včera volal a říkal, že čátní z těchto rajčátek je :yes:tady jsem recept nenašla, tak snad někdo poradí, díky:-K

Že sa dajú zelené rajčiny aj grilovať,to som naozaj nevedela:-OEliza,musím to vyskúšať;-)A takýto šalát môže byť dobrý:yes:Myslím,že tých zelených je v záhrade ešte dosť,tak asi pár pohárov vyrobím:-))

Taky bych si dala takový salátek, ale jak říká Eliza, kde vzít zelená rajčata:-// :yes::yes: +

Zo zelených paradajok sme vždy robievali čalamádu - zelené paradajky, kapusta, zelená paprika, cibuľa + nálev. A veruže nikdy nikomu nič nebolo;-) Toto je zmenšená verzia, ale veľmi dobrá:yes:

Cathleen, v čase môjho detstva mamka koncom leta z menších zelených paradajok a malých cibuliek (vlastne z väčších sadzačiek - tie čo extra narástli) vyrábala niečo podobné. Hojne prekladala zelerovou vňaťou, zalievala lákom a sterilizovala. Bolo to v takých väčších pohároch, asi 1 a 2 - litrových. A mám na to báječnú chuťovú spomienku...

To bych ráda ochutnala...:-p Ale kde vzít zelená rajčata...:-// Když jsme je ještě pěstovali na chalupě, zelená jsme velmi často grilovali. Mňam.

jooo to je on,co dělá mamka - :yes:
jinak,dřív než někdo rýpne do solaninu - tak tady jsem zkopírovala z http://yorga.blog.cz/0709/co-se-zelenymi-rajcaty toto: Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí.
Testy prováděné v minulém roce v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Jedno středně velké červené rajče má 15 kilokalorií a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Například draslík, ale především lykopen, jsou obzvlášť důležité pro imunitní systém. Čím je rajče červenější, tím více lykopenu obsahuje. Především v zemích jižní Evropy se však konzumují také zelené plody.
Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %.

A já tomu věřím,na severu Čech opravdu každoročně zbude hodně zelených rajčat, mamka je dělá takto každoročně a zhledem k věku jejímu i otce - 90 let na nich není vidět žádná zdravotní potíž ;-):-D:yes::yes:

No vidíííš to je nápad:yes::yes::yes:a já pořád krmím kompost a mohu krmit sebe:-D:-D:-D:-DDíky-oblíbené-bodík:yes::-))

Tématické fráze:
nezralá rajčata, rajče, zpracovani rajcat recepty, jak zpracovat nezralá rajčata, zavařování nezralých rajčat, jak nechat dozrát rajčata, zpracování nezralých rajčat, zpracování rajčat, naložená zelená rajčata, nezrala rajčata recepty, recepty na zpracování rajčat, co se zelenými rajčaty, recepty z nezralych rajcat, salát z nezralých rajčat, čalamáda z nezralých rajčat, zelené rajské, rajčatové čatní ze zelenych rajcat, čatní z nezralých rajčat, nezralá rajčata recept, rajče přihlášení

Suroviny:
rajče zelené nezralé, cibule, voda, ocet, cukr, sůl, pepř celý, koření nové koření, bobkový list

Přidat fotografie receptu