Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený lilek

Toto jídlo připravíme snadno a přitom je velmi lahodné. Jemný bešamel prokládaný plátky lilku, rajčat a anglické slaniny zapékáme v troubě. Na závěr ještě můžeme přidat plátky sýra, které se na povrchu jídla roztečou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 285 kJ /
2 697 kcal
Bílkoviny22,17 g
Tuky262,54 g
Vláknina7,00 g
Cholesterol 433 mg
Sodík 3,30 g
Sůl8,20 g
Sacharidy58,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilek opláchneme (nemusíme ho loupat) a nakrájíme na tenké plátky, rajčata připravíme stejným způsobem. Krok 2: Uvaříme bešamel: z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme mlékem na kaši. Osolíme a za stálého míchání asi 3 minuty vaříme. Pokud se nám zdá bešamel příliš hustý, zředíme ho ještě mlékem. Dochutíme česnekem, pepřem a solí. Krok 3: Na dno zapékací misky rozprostřeme trochu bešamelu, na něj pak naskládáme lilek, rajčata a slaninu, zalijeme bešamelem a vrstvy opakujeme do vyčerpání zásob. Horní vrstvu by měl opět tvořit bešamel. Krok 4: Zapékací misku vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme dozlatova. 5 minut před koncem pečení můžeme navrch naskládat plátky sýra a nechat rozpustit.

TIP: Další recepty s lilkem

Zveřejněno 19. 9. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečený lilek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpk18

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečený lilek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpk18

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
lilek, rajče, slanina anglická, máslo, mouka hladká, mléko, česnek, sůl, pepř mletý, sýr plátkový

Přidat fotografie receptu