Zapečený lilek
Toto jídlo připravíme snadno a přitom je velmi lahodné. Jemný bešamel prokládaný plátky lilku, rajčat a anglické slaniny zapékáme v troubě. Na závěr ještě můžeme přidat plátky sýra, které se na povrchu jídla roztečou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 285 kJ / 2 697 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,17 g |
| Tuky | 262,54 g |
| Vláknina | 7,00 g |
| Cholesterol | 433 mg |
| Sodík | 3,30 g |
| Sůl | 8,20 g |
| Sacharidy | 58,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilek opláchneme (nemusíme ho loupat) a nakrájíme na tenké plátky, rajčata připravíme stejným způsobem.
Krok 2: Uvaříme bešamel: z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme mlékem na kaši. Osolíme a za stálého míchání asi 3 minuty vaříme. Pokud se nám zdá bešamel příliš hustý, zředíme ho ještě mlékem. Dochutíme česnekem, pepřem a solí.
Krok 3: Na dno zapékací misky rozprostřeme trochu bešamelu, na něj pak naskládáme lilek, rajčata a slaninu, zalijeme bešamelem a vrstvy opakujeme do vyčerpání zásob. Horní vrstvu by měl opět tvořit bešamel.
Krok 4: Zapékací misku vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme dozlatova. 5 minut před koncem pečení můžeme navrch naskládat plátky sýra a nechat rozpustit.
Zveřejněno 19. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zapečený lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpk18
Moje poznámka
Zapečený lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpk18
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 8 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 8 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 8 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 8 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 9 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 11 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 11 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 12 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 12 hodinami
Suroviny:
lilek,
rajče,
slanina anglická,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
sýr plátkový
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.