Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažená chapadla chobotnice s humusem a s gremolatou

Mořské plody si jako středoevropané dopřáváme nejčastěji na dovolené u moře, nebo si je můžeme zmrazené pořídit domů. Jednoduše si pak připravíme pochoutku z chapadel chobotnice s lahodným humusem a petrželkovou gremolatou.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 40 min

45 min (5 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 839 kJ /
1 156 kcal
Bílkoviny93,49 g
Tuky37,60 g
Vláknina30,23 g
Cholesterol 782 mg
Sodík 455 mg
Sůl1,17 g
Sacharidy96,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do studené suché pánve se silným dnem dáme osušená chapadla chobotnice, zakryjeme poklicí a nastavíme teplotu na stupeň 4. Chobotnice je z 80 % tvořena z vody, tak jí pustí sama dostatek, aby se uvařila ve vlastní šťávě, ale také výsledná váha bude nakonec 150-170 g. Krok 2: Jakmile pustí šťávu, přidáme česnek, bobkový list, víno a dusíme stále zakryté asi 25-30 minut (počítá se zhruba 30 minut na 450-500 g). Poté odstavíme a necháme stále pod poklicí vychladnout. Krok 3: Zatím uděláme v malé misce gremolatu. Do misky dáme nasekanou omytou nať petržele, přidáme jemně nasekaný oloupaný česnek a ostrouhanou kůru z dobře omytého bio citronu. Vše promícháme a dáme gremolatu stranou. Krok 4: Dále uděláme přílohu. V malém mixéru rozmixujeme tahini s citronovou šťávou, přidáme olivový olej, olej od rajčat, nakrájená rajčata, česnek, římský kmín a špetku soli. Z konzervované cizrny na sítu s vodou promnutím rukou lehce odstraníme slupky. Krok 5: Poté cizrnu přidáme do mixéru a mixujeme. Dle potřeby přidáváme vodu, až dosáhneme požadovanou konzistenci a podle chuti přidáme papriku a dosolíme. Krok 6: Vychladlá chapadla nakrájíme na kousky 5-7 cm, potřeme je prolisovaným česnekem
a poprášíme mírně osolenou směsí mouky a škrobu. V menší rozehřáté pánvi na oleji kousky chapadel rychle osmažíme. Podáváme na humusu posypané petrželovou gremolatou.

TIP: Desatero o mořských plodech

Zveřejněno 24. 9. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept mám od kamarádky, vystřižen ze starého časopisu, na její přání jsem vyzkoušela.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažená chapadla chobotnice s humusem a s gremolatou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8295g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažená chapadla chobotnice s humusem a s gremolatou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8295g

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chobotnice, bobkový list, česnek, mouka hladká, škrob kukuřičný, olej, víno bílé, nať petrželová, citron, česnek, cizrna, šťáva citronová, pasta sezamová, česnek, olej olivový, rajče sušené v oleji, rajče, římský kmín mletý, sůl, paprika sušená sladká, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu