Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové housky

Vyzkoušejte recept na nadýchané a vláčné dýňové housky, které spojují jemnou chuť dýně s měkkou texturou domácího pečiva. Ideální k snídani, svačině nebo jako příloha k podzimním polévkám.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 110 min Doba tepelné úpravy: 15 min

125 min (110 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 218 kJ /
2 681 kcal
Bílkoviny84,88 g
Tuky63,60 g
Vláknina21,70 g
Cholesterol 401 mg
Sodík 8,21 g
Sůl20,45 g
Sacharidy431,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Ve středu vytvoříme důlek, nalijeme vlažné mléko a rozdrobené droždí. Částečně rozmícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek (10-20 minut). Krok 2: Přidáme vejce, dýni a máslo. Důkladně prohněteme, až vznikne hladké nelepivé těsto (v robotu asi 10 minut). Zakryjeme a necháme kynout, aby se zdvojnásobil objem (60-90 minut). Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků. Vytvarujeme kulaté bochánky, které omotáme provázkem namočeným v oleji (aby se těsto na provázek nepřilepilo). Těsto můžete obvázat 2 způsoby.
1) Pro každý bochánek si na pracovní ploše připravíme 4 stejně dlouhé kusy potravinářského provázku (cca 30 cm) a uprostřed je svážeme uzlem. Konce roztáhneme do stran jako pavouka. Doprostřed položíme těsto a protilehlé konce vzájemně svážeme.
2) Já používám druhou variantu, kdy si připravím cca 60 cm provázku. Těsto položím do středu a postupně křížením obmotávám, jako když se balí vánoční dárek do stuhy. Krok 4: Housky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30-60 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut na 175°C. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a následně opatrně odstraníme provázky.

TIP: Koblihy ve tvaru dýně

Zveřejněno 2. 10. 2024

Poznámka autorky MiskaKulicka

Dýňové pyré si připravíte doma velmi jednoduše. Očištěnou dýni upečte v troubě do měkka a následně rozmixujte.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňové housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LQq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňové housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LQq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

veronika_straka: Děkuji Verčo :-8 Já většinou upeču cca kilovou dýni (máslovou nebo hokaido, co zrovna seženu). Mixnu na pyré a dám do lednice. Nikdy mi tam nevydrží déle než týden, protože ho používáme snad do všeho od ovesné kaše, přes pečivo, polévku, omáčku až po spice latté :-) V mrazáku vydrží dle internetu až 6 měsíců, ale osobně to nemám ověřené

Míšo, prosím, máš nějak v oku, z jak velké dýně by bylo potřeba udělat pyré, popř. jak dlouho třeba vydrží hotové pyré v mrazáku? Mám teď pár máslovek i hokaido, tak přemýšlím, že na víkend nám upeču pečivko, vypadá skvěle <3

cathleen: Od Paní Pekařky jako jsi ty je to opravdu poklona, děkuji Ivko <3:-K:-8

Bayta: Děkuji :-K Zrovna postup tvarování mě dost potrápil, tak jsem ráda, že je to srozumitelné :-8

:-O opravdová podzimní krása, Míšo :yes::yes:

:-)<3:yes::yes: Nádherné, přímo lákají k nakousnutí. Pěkný recept :-K

Ty jsou jak malované!:-K

Jsou moc pěkné a postup tvarování je dobře popsaný :yes:

Suroviny:
mouka hladká, mléko, pyré dýňové, máslo, droždí čerstvé, sůl, cukr, vejce, vejce, olej

Přidat fotografie receptu