Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgál makový

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Frgál je tradiční specialita z Valašska. Díky tenkému těstu, bohaté náplni a křupavé drobence je tento kynutý koláč oblíbený po celém Česku. Tentokrát ho připravíme s výbornou makovou náplní.

Přidat do oblíbených Veronika0 Přidat komentář

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie44 282 kJ /
10 584 kcal
Bílkoviny200,63 g
Tuky580,16 g
Vláknina83,40 g
Cholesterol 1,89 g
Sodík 930 mg
Sůl2,19 g
Sacharidy1 098,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme přípravou těsta. Do velké mísy nalijeme vlažné mléko. Přidáme rozdrobené droždí a moučkový cukr. Jemně promícháme a necháme chvíli odpočinout. Krok 2: Nyní přisypeme hladkou mouku, přidáme 2 žloutky a špetku soli. Dále přidáme změklé máslo pokojové teploty. Důkladně propracujeme, dokud nevznikne hladké těsto. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout v teple. Krok 3: Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každý rozválíme do kruhu o průměru přibližně 32 cm. Přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme dalších 25 minut odpočívat. Krok 4: Mezitím připravíme křupavou drobenku. Nakrájíme vychlazené máslo na malé kostičky. Smícháme ho s moukou, cukrem a mícháme tak, až vznikne drobenka. Krok 5: Pro lahodnou náplň svaříme v hrnci mletý mák s mlékem, cukrem a máslem. Troubu včas předehřejeme na 185 °C. Krok 6: Připravené těsto potřeme rovnoměrně makovou náplní, ponecháme asi 1,5 cm okraj. Ten potřeme rozšlehaným vejcem. Bohatě posypeme drobenkou a pečeme 18-22 minut v troubě, dokud okraje nezezlátnou.

TIP: Jak upéct frgál

Zveřejněno 7. 10. 2024 22:27

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgál makový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LRR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Podobné recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Zobrazit více

Suroviny:
mléko, mouka hladká, cukr moučkový, žloutek, máslo, droždí čerstvé, sůl, mák mletý, mléko, cukr, máslo, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, máslo, vejce

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgál makový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LRR

Přidat fotografie receptu