Köttbullar
Vynikající švédský pokrm Köttbullar si zamilujete doslova na první sousto. Jemné a skvěle dochucené masové kuličky v krémové omáčce a brusinkový rozvar tvoří dokonalou souhru chutí. S domácími hranolky či jemnou bramborovou kaší budou naprosto dokonalé.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 496 kJ / 2 987 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,93 g |
Tuky | 209,15 g |
Vláknina | 14,30 g |
Cholesterol | 642 mg |
Sodík | 5,98 g |
Sůl | 14,25 g |
Sacharidy | 160,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso umeleme.
Krok 2: Do smetany za stálého míchání nasypeme naváženou strouhanku.
Krok 3: Cibuli nakrájíme a osmažíme na 1 lžíci másla.
Krok 4: Do masa přidáme sůl, osmaženou cibulku, namočenou strouhanku, všechno koření a nať petrželky. Maso dobře promícháme a několikrát ho hodíme z výšky do mísy, aby se spojilo. Dáme do lednice alespoň na 15-20 minut. Můžeme nechat v lednici i přes noc.
Krok 5: Z masa vytvarujeme menší kuličky. Na pánev dáme máslo, 2 lžíce oleje a zahřejeme. Do rozpáleného tuku dáme kuličky opéct z každé strany, až se zatáhnou a jsou mírně opečené. Po opečení horké kuličky z pánve vybereme, dáme do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 25 minut. Pánev s výpekem použijeme na omáčku.
Krok 6: Na pánev s výpekem přidáme 2 lžíce másla, dvě lžíce hladké mouky a opečeme, zalijeme připraveným vývarem, nebo vodou s 1/4 bujónové kostky. Přidáme smetanu, všechno koření a sójovou omáčku. Za stálého mícháni povaříme 10 minut.
Krok 7: Omáčku přecedíme přes síto a do hotové přimícháme hořčici a kousek čerstvého kvalitního másla. Necháme chvíli odpočinout, ochutnáme a případně dosolíme.
Krok 8: Brusinky spolu s vodou a cukrem vaříme asi10 minut a rozšťoucháme vidličkou. Necháme vychladit. Brusinky dokonale nahradí dobrý, domácí rybízový džem.
Krok 9: Podáváme buď s hranolky z trouby nebo jemnou bramborovou kaší s máslem a okurkovým salátem.
Zveřejněno 18. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Moje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 1 hodinou
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 13 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 13 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 18 hodinami
Suroviny:
maso mleté,
strouhanka,
smetana ke šlehání,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření mleté,
kardamom mletý,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
olej,
vývar masový,
smetana na vaření,
mouka hladká,
omáčka sojová,
máslo,
ořech muškátový,
pepř bílý,
kardamom,
koření nové koření mleté,
hořčice,
brusinky,
voda,
cukr krupice
Komentáře