Köttbullar
Vynikající švédský pokrm Köttbullar si zamilujete doslova na první sousto. Jemné a skvěle dochucené masové kuličky v krémové omáčce a brusinkový rozvar tvoří dokonalou souhru chutí. S domácími hranolky či jemnou bramborovou kaší budou naprosto dokonalé.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 496 kJ / 2 987 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 109,93 g |
| Tuky | 209,15 g |
| Vláknina | 14,30 g |
| Cholesterol | 642 mg |
| Sodík | 5,98 g |
| Sůl | 14,25 g |
| Sacharidy | 160,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso umeleme.
Krok 2: Do smetany za stálého míchání nasypeme naváženou strouhanku.
Krok 3: Cibuli nakrájíme a osmažíme na 1 lžíci másla.
Krok 4: Do masa přidáme sůl, osmaženou cibulku, namočenou strouhanku, všechno koření a nať petrželky. Maso dobře promícháme a několikrát ho hodíme z výšky do mísy, aby se spojilo. Dáme do lednice alespoň na 15-20 minut. Můžeme nechat v lednici i přes noc.
Krok 5: Z masa vytvarujeme menší kuličky. Na pánev dáme máslo, 2 lžíce oleje a zahřejeme. Do rozpáleného tuku dáme kuličky opéct z každé strany, až se zatáhnou a jsou mírně opečené. Po opečení horké kuličky z pánve vybereme, dáme do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 25 minut. Pánev s výpekem použijeme na omáčku.
Krok 6: Na pánev s výpekem přidáme 2 lžíce másla, dvě lžíce hladké mouky a opečeme, zalijeme připraveným vývarem, nebo vodou s 1/4 bujónové kostky. Přidáme smetanu, všechno koření a sójovou omáčku. Za stálého mícháni povaříme 10 minut.
Krok 7: Omáčku přecedíme přes síto a do hotové přimícháme hořčici a kousek čerstvého kvalitního másla. Necháme chvíli odpočinout, ochutnáme a případně dosolíme.
Krok 8: Brusinky spolu s vodou a cukrem vaříme asi10 minut a rozšťoucháme vidličkou. Necháme vychladit. Brusinky dokonale nahradí dobrý, domácí rybízový džem.
Krok 9: Podáváme buď s hranolky z trouby nebo jemnou bramborovou kaší s máslem a okurkovým salátem.
Zveřejněno 18. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Moje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 16 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 17 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 17 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 19 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 21 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 40 minutami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 1 hodinou
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 1 hodinou
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 2 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 2 hodinami
Bramboračka
danal před 4 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 12 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 15 hodinami
Suroviny:
maso mleté,
strouhanka,
smetana ke šlehání,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření mleté,
kardamom mletý,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
olej,
vývar masový,
smetana na vaření,
mouka hladká,
omáčka sojová,
máslo,
ořech muškátový,
pepř bílý,
kardamom,
koření nové koření mleté,
hořčice,
brusinky,
voda,
cukr krupice
Komentáře (1)