Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda se zastřeným vejcem jako od maminky

Kulajda z čerstvých hub je jednou z nejoblíbenějších podzimních polévek. Variant je mnoho, ale každá rodina má tu svou, na kterou nedá dopustit. Vyzkoušejte sváteční verzi s bohatou chutí hub a zastřeným vejcem, na talíři vypadá přímo úchvatně.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 219 kJ /
1 964 kcal
Bílkoviny78,47 g
Tuky107,99 g
Vláknina28,18 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 748 mg
Sůl1,59 g
Sacharidy155,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby nakrájíme na silnější plátky a osmažíme na másle (asi 5 minut). Krok 2: Brambory nakrájíme na kostky 3x3 cm. Krok 3: Do hrnce nalijeme mléko, přidáme do něj stejné množství vody a nasypeme brambory a osmažené houby. Přidáme, kmín, kuličky nového koření, pepře a bobkové listy. Vše povaříme do změknutí brambor (asi 10-15 minut). Krok 4: Na pánvi opět rozehřejeme máslo. (Můžeme použít to, jež nám zbylo na pánvi z osmažení hub.) Zpěníme na něm mouku (mouky by mělo být stejně jako másla) a za stálého míchání smažíme 3 minuty. Do vzniklé jíšky světlejší barvy nalijeme naběračku studené vody a důkladně rozmícháme na hladkou, hustou kaši a nejméně 10 minut ji na mírném ohni povaříme. Krok 5: Rozředěnou jíšku pak vlijeme do polévky a krátkým povařením (3-5 minut) necháme zhoustnout. Až nyní polévku osolíme. Vlijeme zakysanou smetanu, vmícháme nasekaný kopr a dochutíme octem a cukrem. Dále nevaříme. Krok 6: Připravíme zastřená vejce. Ve vroucí vody s trochou octa uděláme lžící vír, do kterého spustíme rozklepnuté vejce. Necháme vařit asi 3 minutky a vyjmeme. Stejně pokračujeme i s dalšími vejci. Krok 7: Každou porci polévky ozdobíme čerstvým koprem a doprostřed částečně rozkrojíme zastřené vejce.

TIP: Časté chyby při vaření kulajdy

Zveřejněno 21. 10. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept jsem kdysi získala v nějakém časopise, ale už nevím, ve kterém. Každopádně kulajdu od té doby nevařím jinak.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda se zastřeným vejcem jako od maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJxLZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda se zastřeným vejcem jako od maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJxLZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

:-)<3:yes::yes: Také moje velmi oblíbená polévka , máš ji krásnou a určitě skvělou :-K

Marie Svarcova: Děkuji Maruško. Musím se pochválit, tahle je fakt skvělá. Mám ráda osvědčené recepty. A přestože stále něco nového zkouším, na některé nedám dopustit… 😊

Má nejmilejší polévka😋❗Je nádherná, až se mi sliny sbíhají 😊
Hodnotím 5 :-K ( Ve škole by to byla katastrofa dostat 5:-D)

medanek: 😁 Tak to je dobrý! 😆
Já moc děkuju. Taky ji miluju! 😍

Kulajda je naše oblíbená. Verzi se zastřeným vejcem jsem ještě nedělala. Určitě vyzkouším😋

pavlina.simr: To opravdu moc děkuji. Velmi jsme mě potěšila. 😊 Ať Vám chutná… 😋

Suroviny:
houby čerstvé, máslo, brambory, mléko, kmín celý, koření nové koření, pepř, bobkový list, mouka hladká, vejce, smetana zakysaná, ocet, cukr, kopr čerstvý, sůl

Přidat fotografie receptu