Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šunka s provensálskými bylinkami

Dobrou šunku připravíme z pohodlí domova za pomoci šunkovaru. Skvělou chuť šunky tvoří šťavnaté vepřové maso, voňavé provensálské bylinky a trochu medu. Přípravy se nemusíme obávat, nejde o nic složitého.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby chlazení a odležení

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby chlazení a odležení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a oba druhy soli. Oba druhy masa opláchneme a osušíme. Krok 2: Krkovici nakrájíme na větší kusy a dvakrát po sobě umeleme na masovém mlýnku. Kýtu nakrájíme na drobnější kostky o velikosti cca 1,5 cm. Krok 3: Umleté maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama přibližně 10 minut důkladně promačkáváme a promícháváme. Krok 4: Poté přidáme nakrájenou kýtu, provensálské bylinky a znovu ještě malinko rukama prohněteme. Směs v míse překryjeme mikrotenovou folií a dáme na 24 hodin do lednice. Krok 5: Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme a můžeme formou i několikrát bouchnout do pracovní plochy, abychom vytlačili vzduchové bublinky. Krok 6: Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubšího hrnce. Krok 7: Hrnec naplníme teplou vodou cca 0,5 cm pod okraj víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce. Krok 8: Při teplotě 75° C vaříme 120 minut. Poté dáme šunkovar do jiného hrnce se studenou vodou ochladit. Krok 9: Dobře ochlazený šunkovar dáme přes noc do lednice, druhý den šunku z formy vytáhneme a nakrájíme.

TIP: Deset rad na téma domácí šunka

Zveřejněno 29. 10. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka s provensálskými bylinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADQ1j

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka s provensálskými bylinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADQ1j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Aničko, tvoje šunka vypadá nádherně. Hned bych ochutnala. My jsme dělávali šunku z plecka, ale tuto bych také ráda vyzkoušela, abych mohla porovnat. Už je v oblíbených👍😋

Zdenka1: Zdeničko,děkuji za komentář,pokud vyzkoušíš a bude chutnat,udělá mi to radost😍Z plecka také děláme,ale zbylo mi tady toto maso a v mrazáku už nebylo místo🙂V poslední době mají v obchodě šunku dost slanou a po vybalení z papíru smrdí jako exkrement😠

:-)<3:yes::yes: Dobré je sem dávat staré recepty, šunku jsme dělávali před 50 lety vepřovou i drůbeží dost často. Ještě ten šunkovar také mám. :-K

Anna Kocikova: paráda! Mockrát děkuji, je to skvělý nápad 😍 určitě vyzkouším, ať hned nepořizuji šunkovar ☺️

Zobrazit 3 starší odpovědi

Suroviny:
krkovice vepřová, kýta vepřová, voda, sůl, rychlosůl, med tekutý, koření provensálské

Přidat fotografie receptu