Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Dobrou šunku připravíme z pohodlí domova za pomoci šunkovaru. Skvělou chuť šunky tvoří šťavnaté vepřové maso, voňavé provensálské bylinky a trochu medu. Přípravy se nemusíme obávat, nejde o nic složitého.
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a oba druhy soli. Oba druhy masa opláchneme a osušíme.
Krok 2: Krkovici nakrájíme na větší kusy a dvakrát po sobě umeleme na masovém mlýnku. Kýtu nakrájíme na drobnější kostky o velikosti cca 1,5 cm.
Krok 3: Umleté maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama přibližně 10 minut důkladně promačkáváme a promícháváme.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou kýtu, provensálské bylinky a znovu ještě malinko rukama prohněteme. Směs v míse překryjeme mikrotenovou folií a dáme na 24 hodin do lednice.
Krok 5: Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme a můžeme formou i několikrát bouchnout do pracovní plochy, abychom vytlačili vzduchové bublinky.
Krok 6: Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubšího hrnce.
Krok 7: Hrnec naplníme teplou vodou cca 0,5 cm pod okraj víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.
Krok 8: Při teplotě 75° C vaříme 120 minut. Poté dáme šunkovar do jiného hrnce se studenou vodou ochladit.
Krok 9: Dobře ochlazený šunkovar dáme přes noc do lednice, druhý den šunku z formy vytáhneme a nakrájíme.
Zveřejněno 29. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Moje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Nejnovější recepty
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Přidáno před 7 hodinami
Zelný koláč pro diabetiky
Přidáno před 9 hodinami
Bramborová focaccia
Přidáno před 12 hodinami
Candát s dušenou zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Vaječný wrap s řepnou pomazánkou
Přidáno před 14 hodinami
Cuketové trojúhelníčky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
ELLEphoria 2024: Tetovaný chef Marek Pavala vás naučí znovu milovat domácí jídlo
Nová kulinářská show Ledničko, vyprávěj! Diváci se pobaví, říká Punčochář. Občas se to zvrhlo, dodává Forejt
Hovězí na houbách podle ČSN: Šťavnatá česká klasika s úžasnou houbovou chutí a vůní je nejlepší z čerstvých hub
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čalamáda moc dobrá
Noumik před 6 hodinami
Cukrářské jablečné řezy
Voxis před 7 hodinami
Hrbaté maso
Hanina65 před 7 hodinami
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 před 8 hodinami
Jednoduché francouzské brambory
Peggy12 před 9 hodinami
Výpečky
Petrulka78 před 9 hodinami
Dýňové muffiny
Kerstein před 9 hodinami
Mrkvový dort s krémem z mascarpone
laura_s před 11 hodinami
Nejlepší špenát
f-kikinka před 14 hodinami
Selská krupková s vajíčkem
Jackienka před 16 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
kýta vepřová,
voda,
sůl,
rychlosůl,
med tekutý,
koření provensálské
Komentáře