Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vrstvené zelí s rýží

S podzimním sychravým počasím přichází ideální čas na složitější vydatná jídla jako je tento vrstvený koláč. Místo těsta použijeme zelné listy a prokládáme je vrstvami mletého masa. Podáváme s dobře ochucenou rýží jako nedělní oběd.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 145 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 120 min

145 min (25 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibulku nakrájíme nadrobno. Česnek nadrtíme. Krok 2: Ze zelí vyřízneme košťál a celou hlávku povaříme 5-7 minut v osolené vodě. Zchladíme ve studené vodě a zelí rozebereme na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepeme paličkou na maso. Krok 3: V pánvi opečeme slaninu, na ní zesklovatíme cibulku a poté orestujeme maso. Smícháme s vejci, vínem, strouhankou a česnekem. Ochutíme solí, pepřem, oreganem a kmínem. Krok 4: Hlubokou zapékací mísu vyložíme papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly, abychom je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice. Krok 5: Mísu vyložíme největšími zelnými listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj. Na listy naneseme třetinu masové směsi, uhladíme, zakryjeme vrstvou zelí a pokračujeme masem, znovu zelím a nakonec zbylým masem. Krok 6: Nakonec ohneme přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřeme sádlem. Přečnívající papír zavážeme nad zelím a celou mísu vložíme do další, větší, naplněné asi do výše 5 cm vodou. Krok 7: Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C přibližně 1 hodinu a 40 minut. Když je koláč hotový, servírujeme ho samotný nebo s rýží. Krok 8: Rýži připravíme tak, že na oleji osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli dosklovita. Vsypeme rýži, necháme ji celou obalit olejem a poté zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a na mírném plamenu dusíme 20 minut.

TIP: Jak připravit hlávkové zelí

Zveřejněno 31. 10. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vrstvené zelí s rýží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkY0k

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vrstvené zelí s rýží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkY0k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelí bílé hlávkové, sůl, pepř mletý, slanina, cibulka jarní, maso mleté, vejce, víno bílé suché, strouhanka, česnek, koření oregáno čerstvé, kmín mletý, sádlo, olej, cibule, rýže, vývar masový, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu