Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené řízky s hříbkovou omáčkou

Řízky, krásně usmažené dokřupava a dozlatova, neodmítne nikdo. Recept, s původem v Bavorsku, na šťavnaté řízky z krkovice, podávané s hříbkovou omáčkou, je ideální volbou pro nedělní oběd.

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Sušené hříbky namočíme do horké vody na zhruba 15 minut. Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Krok 3: Na pánvičce necháme špek pustit tuk a na něm zesklovatíme cibulku. Přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené, rybí omáčku a houbové koření (domácí z usušených hub). Krok 4: Vaříme do změknutí a dle potřeby podléváme vývarem. Nakonec odstavíme a na zjemnění přidáváme po kousku kostičky vychlazeného másla. Podle chuti dosolíme (pozor, rybí omáčka je slaná a používá se místo soli). Krok 5: Z vepřové krkovice ukrojíme 2 plátky, naklepeme přes fólii, osolíme a obalíme v klasickém trojobalu mouka, vejce, strouhanka. Ihned po obalení osmažíme zvolna na sádle. Krok 6: Řízky podáváme s houbovou omáčkou a jako příloha jsou vhodné bavorské knedlíky.

Zveřejněno 31. 10. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Poprvé jsem řízky s omáčkou ochutnala při výměnném pobytu r. 1964 v tehdejší NDR ale jedná se o bavorskou kuchyni a úplný recept jsem dostala před léty od kamarádky. Receptů na bavorské knedlíky již je tady několik.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené řízky s hříbkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6wWE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené řízky s hříbkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6wWE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Hurá , konečně jsem se dočkala houbové omáčky bez smetany 👍 a opět DOKONALE napsaný recept i postup ( např. množství vody a jak dlouho máčet houby, zda použít vodu z nich atd ).Jen na ten řízek budu muset manžela předem psychicky připravit 😀😀😀
Hezký den, Maruško 😍

zdenka.s: :-) Zdeničko, moc děkuji za komentář a překvapilo mě , že manžela musíš psychicky připravit na řízek - to je snad jediný chlap, který se na řízek musí připravit 😀😀😀- promiň ale musela jsem se zasmát - Přeji krásný den :-K

Suroviny:
krkovice vepřová, sůl, mouka hladká, vejce, strouhanka, sádlo, hříbky sušené, voda, špek, cibule, koření houbová variace, vývar masový, omáčka rybí, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu