Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky

Příprava tohoto jídla je sice trochu náročnější, výsledek ale stojí za to. Měkké a šťavnaté plátky masa z divočáka, výrazná omáčka ochucená lesními houbami a nekynuté slaninové knedlíky tvoří báječné sváteční jídlo.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

past1978

Středně náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 110 min

130 min (20 min příprava + 110 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Toastový chléb nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech, vložíme do trouby a opečeme dozlatova. Krok 2: Maso z divočáka opláchneme, podle potřeby odblaníme. Můžeme ho prošpikovat částí slaniny. Česnek utřeme se solí a maso potřeme, lehce opepříme a posypeme kmínem. Krok 3: V pekáči rozehřejeme sádlo, přidáme 50 g slaniny nakrájené na kostičky a rozpustíme ji. Připravené maso ze všech stran opečeme. Potom pečeni podlijeme vodou, přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a ocet. Krok 4: Opečené kostky toastového chleba vyjmeme a do předehřáté trouby dáme péct maso. Pečeme při 200 °C asi 90-100 minut, až je pečeně měkká. Během pečení maso obracíme a přiléváme vodu. Krok 5: Zatím co se maso peče, připravíme slaninové knedlíky. Ve velkém hrnci orestujeme 150 g slaniny nakrájené na kostičky. Dvě lžíce slaniny odebereme, ke zbytku přidáme máslo a rozpustíme ho. Vše zalijeme mlékem, přidáme vejce, petrželku, dvě lžíce hladké mouky, podle potřeby sůl, špetku pepře, muškátového květu a směs promícháme. Dále přidáme opečený toastový chléb a vše důkladně promícháme. Pokud se zdá směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Ze směsi tvoříme malé kulaté knedlíky, které postupně vaříme v páře. Krok 6: Do velkého hrnce vložíme dva pařáky, nebo kovovou misku a na ni pařák. Přidáme vodu a přivedeme k varu. Jakmile je v hrnci dostatečné množství páry, vložíme připravené knedlíky, přiklopíme poklicí a vaříme 8-10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme, dolijeme vodu, přivedeme k varu a postup opakujeme. Krok 7: Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, kterou orestujeme do hněda, podlijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Do hotové šťávy přidáme scezené sterilované houby a podle chuti přisolíme. Krok 8: Hotové knedlíky rozpůlíme a rozložíme na talíře. Přidáme plátky pečeného masa, přelijeme připravenou šťávou s houbami, posypeme orestovanou slaninou, ozdobíme čerstvou majoránkou a podáváme se špenátem, nebo s dušeným zelím.

TIP: Jak správně zpracovat divočáka

Zveřejněno 2. 11. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ2MG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ2MG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kýta z divočáka, slanina, česnek, sádlo, ocet, cibule, sůl, pepř mletý, kmín drcený, květ muškátový, chléb toustový tmavý, máslo, petrželka, vejce, mléko, mouka hladká, strouhanka, houby lesní

Přidat fotografie receptu