Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky
Příprava tohoto jídla je sice trochu náročnější, výsledek ale stojí za to. Měkké a šťavnaté plátky masa z divočáka, výrazná omáčka ochucená lesními houbami a nekynuté slaninové knedlíky tvoří báječné sváteční jídlo.
Postup přípravy
Krok 1: Toastový chléb nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech, vložíme do trouby a opečeme dozlatova.
Krok 2: Maso z divočáka opláchneme, podle potřeby odblaníme. Můžeme ho prošpikovat částí slaniny. Česnek utřeme se solí a maso potřeme, lehce opepříme a posypeme kmínem.
Krok 3: V pekáči rozehřejeme sádlo, přidáme 50 g slaniny nakrájené na kostičky a rozpustíme ji. Připravené maso ze všech stran opečeme. Potom pečeni podlijeme vodou, přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a ocet.
Krok 4: Opečené kostky toastového chleba vyjmeme a do předehřáté trouby dáme péct maso. Pečeme při 200 °C asi 90-100 minut, až je pečeně měkká. Během pečení maso obracíme a přiléváme vodu.
Krok 5: Zatím co se maso peče, připravíme slaninové knedlíky. Ve velkém hrnci orestujeme 150 g slaniny nakrájené na kostičky. Dvě lžíce slaniny odebereme, ke zbytku přidáme máslo a rozpustíme ho. Vše zalijeme mlékem, přidáme vejce, petrželku, dvě lžíce hladké mouky, podle potřeby sůl, špetku pepře, muškátového květu a směs promícháme. Dále přidáme opečený toastový chléb a vše důkladně promícháme. Pokud se zdá směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Ze směsi tvoříme malé kulaté knedlíky, které postupně vaříme v páře.
Krok 6: Do velkého hrnce vložíme dva pařáky, nebo kovovou misku a na ni pařák. Přidáme vodu a přivedeme k varu. Jakmile je v hrnci dostatečné množství páry, vložíme připravené knedlíky, přiklopíme poklicí a vaříme 8-10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme, dolijeme vodu, přivedeme k varu a postup opakujeme.
Krok 7: Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, kterou orestujeme do hněda, podlijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Do hotové šťávy přidáme scezené sterilované houby a podle chuti přisolíme.
Krok 8: Hotové knedlíky rozpůlíme a rozložíme na talíře. Přidáme plátky pečeného masa, přelijeme připravenou šťávou s houbami, posypeme orestovanou slaninou, ozdobíme čerstvou majoránkou a podáváme se špenátem, nebo s dušeným zelím.
Zveřejněno 2. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ2MG
Moje poznámka
Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ2MG
Nejnovější recepty
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 23 minutami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 2 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 3 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 11 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 21 minutami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 13 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 14 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 14 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 15 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 15 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 16 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 16 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 16 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 17 hodinami
Suroviny:
kýta z divočáka,
slanina,
česnek,
sádlo,
ocet,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
kmín drcený,
květ muškátový,
chléb toustový tmavý,
máslo,
petrželka,
vejce,
mléko,
mouka hladká,
strouhanka,
houby lesní
Komentáře