Pečená husa se dvěma druhy zelí
Pečínka z husy je lahodné sváteční jídlo. Důležité je husu nasolit předem, získá tak při pečení skvělou chuť i křupavou kůžičku. Přestože je pečení dlouhé, na tuto pochoutku se vyplatí počkat. Podáváme ji se dvěma druhy zelí a bramborovým knedlíkem.
Postup přípravy
Krok 1: Husu večer před přípravou omyjeme, osušíme a ze všech stran i zevnitř ji nasolíme.
Krok 2: Ráno předehřejeme troubu na 180 °C. Husu znovu osušíme, pokmínujeme a zevnitř potřeme majoránkou. Dovnitř husy vložíme jednu housku.
Krok 3: Poté ji položíme do pekáče prsy dolů a podlijeme ji 200 ml vody. Pečeme ji 30 minut, poté troubu stáhneme na 160 °C a necháme husu péct další asi 3 hodiny dorůžova (po 1,5 hodině ji ovšem otočíme prsy nahoru). Během pečení husu přeléváme výpekem.
Krok 4: Mezitím připravíme červené zelí. Na sádle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrouhané zelí, kmín, vinný ocet, cukr, rozinky, sůl a víno. Vše restujeme 2 minuty a poté zelí zalijeme vývarem. Chvíli před tím, než zelí změkne, k němu přidáme nastrouhanou bramboru a necháme vše chvíli povařit. Dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme nastrouhaná jablka.
Krok 5: Dále připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny očistíme a nakrájíme je na tenké nudličky. Na másle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme kedlubny, cukr, sůl, pepř, ocet a římský kmín. Chvíli vše restujeme, potom zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, vývar se musí zcela vyvařit.
Krok 6: Z upečené husy vyjmeme housku a husu naporcujeme. Husu podáváme s oběma druhy zelí a s bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 10. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Moje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Nejnovější recepty
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 4 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 6 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 7 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 8 hodinami
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 2 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 4 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 4 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 4 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 5 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 6 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 6 hodinami
Kokosová buchta, politá smetanou
AnnaGrabmylerova před 6 hodinami
Věnečky
jana.smajclova před 6 hodinami
Suroviny:
sůl,
kmín celý,
majoránka,
houska,
husa,
sádlo,
cibule,
ocet vinný červený,
cukr krupice,
zelí červené,
rozinky,
víno červené,
vývar drůbeží,
jablko,
brambory,
máslo,
kedlubna,
cukr krupice,
cibule,
ocet vinný bílý,
vývar drůbeží,
římský kmín mletý
Komentáře (1)