Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená husa se dvěma druhy zelí

Pečínka z husy je lahodné sváteční jídlo. Důležité je husu nasolit předem, získá tak při pečení skvělou chuť i křupavou kůžičku. Přestože je pečení dlouhé, na tuto pochoutku se vyplatí počkat. Podáváme ji se dvěma druhy zelí a bramborovým knedlíkem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

lucieblahova

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 210 min

240 min (30 min příprava + 210 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Husu večer před přípravou omyjeme, osušíme a ze všech stran i zevnitř ji nasolíme. Krok 2: Ráno předehřejeme troubu na 180 °C. Husu znovu osušíme, pokmínujeme a zevnitř potřeme majoránkou. Dovnitř husy vložíme jednu housku. Krok 3: Poté ji položíme do pekáče prsy dolů a podlijeme ji 200 ml vody. Pečeme ji 30 minut, poté troubu stáhneme na 160 °C a necháme husu péct další asi 3 hodiny dorůžova (po 1,5 hodině ji ovšem otočíme prsy nahoru). Během pečení husu přeléváme výpekem. Krok 4: Mezitím připravíme červené zelí. Na sádle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrouhané zelí, kmín, vinný ocet, cukr, rozinky, sůl a víno. Vše restujeme 2 minuty a poté zelí zalijeme vývarem. Chvíli před tím, než zelí změkne, k němu přidáme nastrouhanou bramboru a necháme vše chvíli povařit. Dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Krok 5: Dále připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny očistíme a nakrájíme je na tenké nudličky. Na másle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme kedlubny, cukr, sůl, pepř, ocet a římský kmín. Chvíli vše restujeme, potom zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, vývar se musí zcela vyvařit. Krok 6: Z upečené husy vyjmeme housku a husu naporcujeme. Husu podáváme s oběma druhy zelí a s bramborovým knedlíkem.

TIP: Jak se dělají bramborové knedlíky

Zveřejněno 10. 11. 2024

Poznámka autora lucieblahova

Houska uvnitř husy slouží k pohlcení vypečeného tuku. Můžeme ji přidat například do nádivky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená husa se dvěma druhy zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xkKV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená husa se dvěma druhy zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xkKV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:-)<3:yes::yes:U nás se dělají vždy dva druhy zelí (to červené je přesně podle mého receptu) a knedlíky bramborové i chlupaté. někdy i třetí houskové. Husu nebo kachnu konfitovanou celou noc a dovnitř jablka. Vždyť je to maximálně 2x za rok, tak proč si nepohrát. :-K

Suroviny:
sůl, kmín celý, majoránka, houska, husa, sádlo, cibule, ocet vinný červený, cukr krupice, zelí červené, rozinky, víno červené, vývar drůbeží, jablko, brambory, máslo, kedlubna, cukr krupice, cibule, ocet vinný bílý, vývar drůbeží, římský kmín mletý

Přidat fotografie receptu