Maminčin domácí likér vaječný
Likéry, a to zejména ty domácí, jsou v kurzu hlavně v období zimy a Vánoc. Sladká chuť potěší chuťové pohárky a rum dodá likéru ten správný říz. Připravený likér můžeme popíjet během svátků nebo jím obdarovat své nejbližší.
Postup přípravy
Krok 1: V hrnci vyšleháme metličkou žloutky s cukrem do pěny, až změní barvu na světlejší. Poté přidáme mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a vanilkovou pastu.
Krok 2: Směs za stálého míchání metličkou na mírném plameni pomalu přivedeme k varu, aby začala houstnout. Ale pozor, nevaříme, jenom zahříváme do teploty přibližně 80-85 °C. Pokud směs převaříme, riskujeme, že likér bude ve finále moc hustý nebo se žloutky vařením srazí. Pravá hustota je řidší, než pudink.
Krok 3: Jakmile začne směs mírně houstnout, hrnec odstavíme z plotny a směs rychle zchladíme, abychom zastavili proces houstnutí. Můžeme napustit kuchyňský dřez studenou vodou, vložíme do ní hrnec (dáváme pozor, aby hladina vody nepřesáhla výšku hrnce) a metličkou důkladně směs mícháme, až do celkového zchlazení. Na úplný konec pak vmícháme rum.
Krok 4: Hotový likér rozdělíme do čistých lahví a uchováváme v chladu.
Zveřejněno 10. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčin domácí likér vaječný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6YX8
Moje poznámka
Maminčin domácí likér vaječný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6YX8
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 2 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 12 minutami
Hamburgerové bulky
Simonasesimik před 51 minutami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Klivan před 2 hodinami
Domácí nudle
Jindriskas před 4 hodinami
Chalupářská pomazánka
Alena Cerna před 4 hodinami
Hrnková bábovka z Margotky
sarkahumlova před 8 hodinami
Nadýchaný závin bez kynutí
sarkahumlova před 8 hodinami
Návykové bramborové smaženky
nespokojenost před 9 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 16 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 18 hodinami
Suroviny:
žloutek,
cukr vanilkový,
pasta vanilková,
cukr krystal,
mléko kondenzované,
mléko,
smetana ke šlehání,
rum
Komentáře (1)