Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidla pečená v troubě

Jak se blíží podzim, přichází sezóna švestek. Pokud už jsme přejedení koláčem a nechystáme se pálit slivovici, povidla jsou skvělou volbou, jak úrodu přezrálých švestek zpracovat. V domácích podmínkách tuto lahůdku snadno připravíme v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 380 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 300 min bez doby odležení

380 min (80 min příprava + 300 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 413 kJ /
4 879 kcal
Bílkoviny22,75 g
Tuky7,00 g
Vláknina87,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 140 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 137,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozpůlené, vypeckované švestky nasypeme na hlubší plech (můžeme ho vyložit pečicím papírem), zasypeme cukrem, zalijeme citronovou šťávou nebo octem a necháme uležet 12–24 hodin. Krok 2: Plech vložíme do trouby, zapneme na maximum (250 °C) a pečeme asi hodinu. Krok 3: Potom zvolíme jednu ze dvou variant. Krok 4: Varianta 1:
Zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme asi 4 hodiny. Nemícháme. Krok 5: Necháme zchladnout, pak rozmixujeme tyčovým mixérem nebo šťouchadlem na brambory. Krok 6: Pokud povidla nejsou dostatečně tuhá, přendáme je do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Krok 7: Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 8: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 9: Pokud chceme obětovat místo rumu kvalitnější destilát (nejlépe slivovici) nalijeme lžíci na dno víčka, zapálíme a víčkem ihned uzavřeme sklenici. Destilát steče na povrch povidel a malou chviličku hoří na nich i na víčku (dokud má kyslík) a prostor mezi povidly a víčkem se vysteriluje (povidla se nekazí). Když se víčko uzavře, plamínek zhasne. Krok 10: Varianta 2:
Zmírníme teplotu na 50 °C a pečeme 8-10 hod (nejlépe přes noc). Nemícháme. Krok 11: Pak povidla můžeme, ale nemusíme, rozmixovat.
Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 12: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 13: Opět můžeme vysterilovat zapáleným destilátem (viz. bod 9).

TIP: Jak vařily povidla naše babičky

Zveřejněno 9. 9. 2009

Poznámka autorky Hella

Povidla by se měla svařit na 1/3 původního objemu a měla by být tak hustá, až kusy odpadávají od vařečky a při míchání zůstává za vařečkou stopa.

Také je možno vařit povidla zcela bez cukru, ale doba vaření je pak delší. Pro tento typ povidel je ideální použít přemrzlé švestky, které obsahují podstatně vyšší procento cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Povidla pečená v troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4RX7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Povidla pečená v troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4RX7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (58)

Povidla jsou super, peču přesně podle receptu. Mám jablečná, švestková a hrušková!:-)

carolin60: to musela být emoce:-D:-D:-D Myslím, že už je dneska úplně jedno, co se za názvem skrývá. Nikde není psané pravidlo, že povidla jsou jenom taková, jak je třeba uznáváte vy. Gastronomie neustrnula na jednom místě. Naopak se pohybuje pořád dopředu, inovuje, vylepšuje. Já naopak třeba mám ráda zase pečená povidla právě s cukrem a s kořením. Ta jsou pro mě třeba dokonalá.Prostě je to i o lidech. 100 lidí = 100 chutí:-K

Konečně recept, kterému se dá říct POVIDLA.. Přečtěte si co to povidla jsou!!!!
Vaří se jako za mých dětských let pouze zahušťováním dobře vyzrálých švestek a to mícháme a mícháme a mícháme.
Recepty různných mazadel obsahující zkaramelizovaný cukr, x-tero koření nejsou povidla. 8-(

Dělala jsem povidla z jablek, na1 kg jablek 250g cukru, 1 dl octa. Jablka na čtvrtky a po zapečení jsem ještě přidala skořici, mletý badyán a hřebíček. Povidla jsou výborná, díky za skvělý tip na pečení v troubě.

Dnes jsem uvařila, povidla dobrá ale troubu jsem teda dodrhla až teď, švestky naložené přes noc pustily hodně vody a když se to začalo vařit, přeteklo to, doporučuji péct pří teplotě cca 160°asi 6 hodin, pak to už nepřeteklo, neprskalo, tu úvodní hodku na 250° příště teda určitě vynechám

Neprskaji!!! Peču je na 190°C.

konfetka: Taky záleží na druhu švestek. Pokud obsahují hodně vody a počítám, že by mohly prskat, dám přes pekáč alobal. Ale ty naše švestky jsou hodně masité a vůbec neprskají. A snížení teploty při pečení je dobré řešení.

konfetka: každá trouba, a to i téže značky, peče jinak. Je nutné vždy respektovat při jakémkoli pečení svou troubu. Teplotu v jakémkoli receptu beru jen jako orientační. ;-);-);-)
Já osobně např. při teplotě v receptu 200°C peču při 180°C.

Povidla jsou moc dobra. akorát doporučují nižší teplotu pečení. měla jsem tak zaprskanou troubu ze mě z toho málem ranila mrtvice :-(( drhla jsem to hodně dlouho.;-( druhou varku jsem dělala na min a je to ok :yes:

Při pešení povidel v trouvě zkuste nejdřív pekáč vymazat máslem, pak nalít rozmixované švestky podle uváděných receptů. 2x jsem během pečení zkontrolovala a vařečkou "odškrábla" jen pěnu v půli hrnce (širokého). Nic se nepřipeklo, ale necelou hodinku jsem pak ještě dovařovala na plotně, aby byly dostatečně husté.

zapomněla jsem se přihlásit:-). Jo a bodík:yes:

Hello:-), už několik let se chystám pochválit tento recept:yes:. Pekla jsem každý podzim (kromě loňského, nebyly švestky;-(, snad to letos dopadne lépe). V druhé polovině října se to u nás rozvoní a nepřestane asi tak do 5. listopadu, kdy vypeckovávám už pěkně přezrálé a přemrzlé švestky. Vždy peču více várek, na etapy, několik hodin po práci. Mít zapnutou troubu přes noc, asi bych v klidu nespala:-D. Přitom mám vyzkoušené, že dřív, než po 13-14 hodinách nejsou hotové, pěkně husté, vymazlené (na množství spotřebované energie raději nemyslím:-D),. Před koncem jen popráším mletou skořicí a naředím troškou rumu, abych je vůbec dostala do sklenic, jak jsou husté:yes:. Takhle připravené je máme moc rádi, manžel si je maže na chleba s máslem, já také někdy :-p:-8. Už se těším, snad nám naše stařičká švestka přestane prosychat a ještě pár let vydrží:-S.

Máte zkušenosti s vařením povidel ze zamrazenych vypeckovanych švestek ?

Oskeruska::-K To jsem ráda, že se podruhé povedlo :-K

jana:asi jsi mne privedla na myslenku,kde byla chyba...ja ty svestky s cukrem nemichala,jen zasypala,tak,jak je to tady na fotce...myslim,ze to pak pri peceni zkaramelizovalo a zacalo se palit..jinak druhou varku jsem pekla jen tu hodinu a pak jsem to prendala do hrnce a klasicky s michanim dovarila..uz to netrvalo dlouho..mozna dve hod.Ale povidla jsou uzasna..takze priste si to asi udelam takto s predpecenim a dodelanim na sporaku:-)

ja mam svestky zavareny uz v cervenci zacatkem srpna ;-) Mame asi nejakou rannou odrudu ;-)

Bulis:

Oskeruska: Kdykoliv něco peču tak udaný čas považuji pouze za informativní, ale po celou dobu, pečení občas mrknu, jak se to peče, abych to včas vyndala z trouby. Pokud se něco připálí na uhel, jak píšeš, muselo to být minimálně půl hodiny cítit, že se to pálí. Čas pečení se odvíjí od toho, jak jsou švestky vodnaté a povidla se vlastně vytvoří tím, že se všechna voda odpaří. Jinak připálený hrnec jde odmočit studenou vodou.

Jana: ocet tam v tom množství není vůbec cítit a přidává se tam o jako konzervant. Ale můžeš použít i citronovou šťávu. Jinak riskuješ, že ti povidla začnou po čase plesnivět.

Oskeruska::-(( No chyba je v teplotě, každá trouba jiná. Taky záleží na švestkách - teď už mají málo vody a vypečou se dřív. Švestky zasypané cukrem také několikrát zamíchám (před pečením), pustí pak víc šťávy a všechen cukr se rozpustí. A nikdy nedávám ocet, nemám ho ráda a bez něj to jde úplně stejně, jenom chuť je daleko lepší :-))

tak nevim...kde udelali soudruzi z NDR chybu?? Delano podle navodu (rychlejsi varianta)..vysledek? Hodina trhani svestek zbytecna,hodina vypeckovavani zbytecna,cukr fuc,svestky na uhel,plech na vyhozeni a troubu budu cistit-tedy drhnout nejmin tyden..tak to se tedy nepovedlo:no:;-(

ahoj povidláři tak teď jsem si udělal mé první povidla a jsem nadšen vše ok tak uvidíme v zimě.A jen rada první vrstvu pokládejte na vypeckovanou stranu a nemuže se připálit tak hodně zdaru :-))

Romana::-O pro moji troubu moc vysoké teploty - taky bych spálila ;-(

Dnes jsem vyzkoušela tento recept a úplně jsem to připálila. Jdu na net hledat další recept. Budu doufat,že to bude na jedničku:-((

Loni se mi taky připálily, v horkovzdušné troubě jsou hotový dřív,letos je peču jen zespoda a ze shora. Tak uvidíme.

Irča: Já nemám zkušenosti s mletými švestkami, ale můžeš to vyzkoušet, jestli se nepřipálí. Ale myslím si, že by to šlo. Já osobně ty švestky jen rozpeču a už je nemixuju, nechávám je tak. Pokud se v povidlech najde kousek slupky ze švestek, tak nám to nevadí, ale většinou se zcela rozpečou i slupky. .

Chtěla by vyzkoušet váš recept,ale mám dotaz nebylo by lepší to předem pomlít na masovém mlýnku,bylo by to možná rychleji hotové.Nebo raději né.;-)

Hella: fakt, dyk to jde, ukáááž, nebo na pokecu:-O:-O:yes::yes:
Růže moje mamka chrání před mrazem hlava nehlava :-D:-D:-D:-D

Bulis: Haha... škoda že nejde přiložit fotka. Ukázala bych vám na ní moje růže s 5 cm sněhu ve květech...
Se švestkami je to jako s vínem,. Teprve přemrznutím se podstatně zvýší cukernatost.

Bulis:ono spíš záleží v jaké lokalitě žijete, v Jizerkách dozrávají švestky ještě v říjnu a to už se tu mrazíky vyskytujou

Recept je to skvělý, jen takový malý dotaz: ty přemrzlé švestky - to je myšleno nechat přejít mrazem v mrazáku? Jinak si to nedovedu vysvětlit, švestky zrají srpen-září a to je do mrazů ještě daleko :-))

Vaclav Fronek: Tedy Václave, ty jsi mě rozesmál :-D:-D:-D Děkuji za poklonu, ale povidla takhle vaří spousta lidí... takže vítej do klubu :-D:-D:-D a hlavně ať chutnají!

Helo nic jinak neděláme a nemohu jinak než tě svatořečit, když vzpomenu na dřívější vaření a stání u kamen a někdy i připálení . Tohle je zázrak kterým se už i já vytahuju u všech známých i neznámých a musel jse recept rozpracovat a vytisknout, jaký byl zájem. JSI ŠPICE. +BODÍK 17

Jaňule: Jsem moc ráda, že se vám daří!:yes:

Tak jsem dneska zkusila udělat svoje první švěstková povidla..A vypadají super a chutnají taky. Jen mi to nedalo a během pečení jsem tam párkrát šla s vařečkou a promíchala...jsem měla strach, že se mi přípálí.. Ale dopadlo to super!:-)

Teď jsem dodělala povidla ze tří dávek.Skvělé a téměř bezpracné.Všem doporučuji.Žádný napálený pekáč ani trouba.Pamatuji na dobu,kdy je dělala mamka na kamnech.Nesrovnatelné.

recept jsem vyzkoušela a ačkoliv nemám se zavařováním, natož s povidlama žádné zkušenosti, povedlo se to skvěle! povidla jsou výborná, akorát sladká i kyselá a s mytím plecháčku nebyl sebemenší problém. rozhodně budu tento recept šířit dál, dobrá práce:yes:

robila som, je to super, len som mala malý plech, tak to odniesla rura :-8 piekla som na 220 stupňov a potom na 150 tri hodniny a uplne to stačilo, len som zamiešala a bolo hotové. Ďakujem super recept :yes:

akorát jsem povidla dodělala a jsou prostě úžasná! dělala jsem "rychlou" verzi. dala jsem méně cukru, jelikož švestky byli už hodne zralé a sladké. nic se nepřipálilo, realitvně žádná práce:-) jednoduché a přitom dokonalé!!!:-)
vřele všem doporučuji!!!

Bohdan Pavlica 15. 9. 2011 09:58
Letos jsem vyzkoušel nový recept - na kilo švestek 15 dkg cukru, lžíce octa, špetka skořice, špetka badyán, 1 hřebíček, lžíce rumu, 3 kg vypeckovaných švestky jsem dal do hlubšího pekáče, pokapal octem a při 250 stupních cca půl hodiny bez míchání v troubě. Přidal jsem koření, cukr a nechal péct dalších 20 minut. Pak již jen v kastrolu ponorným šlehačem rozmixoval, přidal rum a dal do vyhřátých sklenic s víčkem, otočil dnem vzhůru. Jednoduché, chuťově skvělé.

Beta: a Svetlunka: Pro vaření povidel bychom si měli vybírat měkké, nejlépe přezrálé a ideálně mrazem přešlé švestky. Jen ty mají totiž dost šťávy, kterou při počátečním vaření nebo pečení pustí a zbytek švestky včetně slupky se v ní rozvaří. Pokud takové švestky nemáme a chceme uvařit povidla z pevných, méně zralých plodů, musíme je pokrájet, umlít nebo rozkutrovat, případně ve troubě hlídat a občas promíchat. To, že se něco pálí přece musíte z trouby cítit! V troubě i při vaření na plotně utíká pára a pokud není šťávy hodně, může k připalování dojít. Pokud děláte v pekárně, pára neodchází a zůstává uvnitř. Těžko bych ale dělala v pekárně povidla z většího množství.

Svetlunka:
Dělají se samozřejmě po menším množství ale mi to nevadí - spíš mi to vyhovuje. Co si natrhám, to zrovna udělám :-). Takže asi tak po kilu. Nejdřív jsem je trošku rozkutrovala s cukrem, pak dala do pekárny a zapla na "zavařenina". Mi ten program trvá asi tak hodinu. A v podstatě už se pak nemusíš starat. Já takhle dělám marmelády. Ale na ta povidla jsem se chodila dívat :-). No a ten program jsem opakovala 4x. U posledních dvou jsem pekárnu nechávala i otevřenou, ať se voda odpaří a zhoustnou. S povidly to byl můj první pokus. Příště (dneska) hodím do pekárny i pár celých švestek, ať tam mám i vyvařená jádra (kdysi se prý povidla vařila i s jádry - pro chuť) a buď přidám ještě jednou hodinu programu nebo místo cukru (dávala jsem jen trošku) tam dám želírovací cukr. Ať mám i několikaterá povidla úplně tuhá. Teď ta první nejsou úplně tuhá, budou taková mazací :-) ale taková potřebuji taky.

Svetlunka 5. 9. 2011 09:17
Beta:
A jak jsi to delala v pekarne?

Svetlunka:
Jo, taky jsem si nejdřív myslela, že z toho mám sušené švestky :-) ale bylo to na uhel. Veškerá tekutina pryč. Možná by to chtělo pekáč menší ale hluboký, ať nemá šťáva tolik šancí se odpařit. Ale já jsem druhou várku už neriskovala. Zvolila jsem pekárnu a mám to bez starostí :-)

Svetlunka 4. 9. 2011 14:57
Prave jsem to vytahla z trouby a taky se mi to spalilo :-( Delala jsem variantu hodina na 250 a ctyri hodiny na 150. Mam to na dvou plesich a delala jsem to horkovzdusnou troubou. Jsou tam uplne spalene tvrde kusy :/ Troubu mam jinak v poradku, taky s ni pecu bez problemu. V cem muze byt chyba? Ze by to bylo tim horkovzduchem?

Hella:
Díky za reakci :-). Troubu budu mít v pohodě. Peču často a bez problémů. Možná to bude švestami. Nebyly až tak přezrálé a to byla asi chyba - měly být měkčí. Pekáč šel naštěstí zachránit :-).

Beta: měla by sis nechat zkontrolovat troubu. Na 150° C není možné švestky totálně spálit. Po hodině se teprve začínají pomalu rozpékat a můžeš si na ně sáhnout rukou.

Tématické fráze:
švestková povidla z trouby, švestková povidla v troubě, hrušková povidla v troubě, domácí švestková povidla v troubě, vaření povidel v troubě, pečená hrušková povidla, švestkové povidla v troubě, pečená povidla bez míchání, povidla, vaření povidel, pečené švestky v troubě, recept na svestkova povidla v troube, švestková povidla bez míchání v troubě, recepty svestkove povidla v troube, pečená povidla z jablek, jablková povidla, pečená jablka v troubě, hrušková povidla pečená, pečení povidel, pečené hruškové povidla

Suroviny:
švestky, cukr krystal, šťáva citronová, rum

Přidat fotografie receptu