Francouzské vánoční polínko
Sladkou tečkou za francouzskou štědrovečerní večeří bývá lahodný dezert Bûche de Noël, tedy vánoční polínko. Jde o lahodnou roládu s krémem z čokoládového pudinku. Navíc ji můžeme ozdobit roztomilými houbičkami z marcipánu.
Postup přípravy
Krok 1: Pečicí plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu včas vyhřejeme na 200 °C.
Krok 2: Vejce s cukrem utřeme do pěny a přimícháme mouku a kakao. Na plech rovnoměrně rozetřeme připravené těsto a pečeme asi 7 minut.
Krok 3: Upečený ještě teplý plát těsta položíme na vlhkou utěrku, společně s utěrkou jej zarolujeme a takto ho necháme zcela vychladnout.
Krok 4: Mezitím připravíme krém. Ze dvou balíčků pudinkového prášku s čokoládovou příchutí a 500 ml mléka uvaříme pudink, necháme ho vychladnout, poté přidáme máslo a cukr a umícháme hladký krém.
Krok 5: Srolované těsto rozbalíme, potřeme částí krému a znovu zarolujeme. Povrch rolády potřeme zbylým krémem a příborovým nožem uděláme do krému rýhy, tedy strukturu připomínající kůru stromu, aby roláda vypadala jako polínko.
Krok 6: Francouzi většinou roládu zdobí houbičkami z marcipánu. Houbičky můžeme koupit již hotové, nebo si je můžeme sami jednoduše vyrobit. Z bílého marcipánu vytvarujeme nožičky i kloboučky houbiček. Kloboučky potřeme lehce vodou a obalíme kakaem.
Zveřejněno 29. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Francouzské vánoční polínko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68mwQ
Moje poznámka
Francouzské vánoční polínko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68mwQ
Nejnovější recepty
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 3 hodinami
Selská omeleta
Přidáno před 4 hodinami
Perníčkový sirup
Přidáno před 5 hodinami
Zelné placky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Slaný koláč se špenátem a cottage
Přidáno před 7 hodinami
Brownies balíčky
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejlepší svařené víno krok za krokem: Chuťově skvělý nápoj zaručí jen kvalitní víno, s kořením můžete experimentovat
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vaječný koňak
Kamice před 6 minutami
Pařížský salát
Kerstein před 4 hodinami
Mleté maso s kolínky
Lucie1001 před 5 hodinami
Slané tvarohové tyčinky
Brumaire před 6 hodinami
Pohanka na žampionech
wimra před 7 hodinami
Kerblíková polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Pečená kuřecí stehýnka s bobkovým listem a sušenými houbami
trdlo před 8 hodinami
Dančí krk na smetaně
tara23 před 8 hodinami
Jablečná bábovka
masmej před 8 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Lukáš před 10 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka polohrubá,
kakao,
tuk,
mouka,
pudinkový prášek,
mléko,
máslo,
cukr,
marcipán,
kakao
Komentáře