Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční sněžítka

Skleněné koule s figurkami, tekutinou a vločkami uvnitř známe všichni. Sněžítka ale můžeme připravit i v jedlé verzi, která navíc poslouží jako krásná ozdoba a svým vzhledem rozhodně zaujme. Navíc je můžeme použít jako nevšední jedlý dárek.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

alena-s

Náročný

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 15 min

115 min (100 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Na vále promícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a 90 g moučkového cukru. Přidáme kousky změklé Hery, žloutek a rukama vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do mikrotenového sáčku a necháme hodinu odpočinout v chladničce. Krok 2: Troubu včas rozpálíme na 170-180 °C. Krok 3: Potom na pomoučeném vále rozválíme z těsta placku silnou 3 mm. Formičkou vykrájíme větší kolečka, která přendáme na plech s pečicím papírem. O něco menší formičkou vykrájíme středy, které odstraníme a se všemi zbytky těsta znovu zpracujeme. Opět vyválíme placku a vykrájíme kosočtverce, které později budou sloužit jako podstavce. Počítáme dva kosočtverce na jedno kolečko. Plech vložíme do trouby a upečeme.  Krok 4: Kosočtverce slepíme po dvou rybízovou zavařeninou a zatím odložíme. Krok 5: Upečená kolečka rozložíme na čistý arch pečicího papíru. Trochu krupicového cukru (3-4 lžíce) a několik kapek citronové šťávy promícháme v hrnku z varného skla. Vložíme do mikrovlnné trouby a svaříme. Tekutina se vyvaří a cukr rozpustí. Dřív než zkaramelizuje, hrnek vyjmeme (je horký!) a rozpuštěným cukrem vyplníme otvory v kolečkách. Krok 6: Než cukr ztuhne, posypeme spodní okraj cukrovými kuličkami a několik jich rozhodíme po celé ploše. Budou představovat sněhové vločky. (Protože cukr rychle tuhne, je lépe postup několikrát zopakovat, než rozpustit příliš mnoho cukru najednou.) 
Rozpuštěný cukr necháme ztuhnout a potom kolečka opatrně sloupneme z pečícího papíru. Krok 7: Asi 1/2 bílku, 50-60 g moučkového cukru a škrob utřeme na polevu, kterou okraj koleček potřeme. Uvnitř koleček vytvoříme jednu větší kapku a nad ni jednu menší, to bude tělo sněhuláka. Vše necháme ztuhnout. Malou část polevy obarvíme na červeno, oranžovo a černo. Z černé polevy vytvoříme klobouky, knoflíky, oči a zuby. Z oranžové polevy mrkve a z červené polevy vytvoříme šály.  Krok 8: Podstavce potřeme polevou, navrch umístíme vždy jedno kolečko, které představuje skleněnou baňku - sněžítko a necháme zaschnout. Než poleva ztuhne, můžeme z druhé strany kolečko podepřít párátkem.
Nakonec můžeme zbylou polevou sněžítka dozdobit podle vlastní fantazie a po ztuhnutí ihned podávat.

TIP: Další tip na vánoční dekoraci: perníková chaloupka

Zveřejněno 3. 12. 2024

Poznámka autora alena-s

Po zabalení např. do celofánu vznikne zajímavý dárek pro přátele, příbuzné apod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční sněžítka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJx4D

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční sněžítka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJx4D

Komentáře (3)

To je nádhera!

Krásné! Určitě udělají obdarovaným radost. 😍

Krásný nápad :-)

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, žloutek, cukr moučkový, cukr vanilkový, škrob bramborový, cukr moučkový, bílek, cukr krupice, šťáva citronová, potravinářské barvivo, zdobení cukrové kuličky, zavařenina rybízová

Přidat fotografie receptu