Vánoční sněžítka
Skleněné koule s figurkami, tekutinou a vločkami uvnitř známe všichni. Sněžítka ale můžeme připravit i v jedlé verzi, která navíc poslouží jako krásná ozdoba a svým vzhledem rozhodně zaujme. Navíc je můžeme použít jako nevšední jedlý dárek.
Postup přípravy
Krok 1: Na vále promícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a 90 g moučkového cukru. Přidáme kousky změklé Hery, žloutek a rukama vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do mikrotenového sáčku a necháme hodinu odpočinout v chladničce.
Krok 2: Troubu včas rozpálíme na 170-180 °C.
Krok 3: Potom na pomoučeném vále rozválíme z těsta placku silnou 3 mm. Formičkou vykrájíme větší kolečka, která přendáme na plech s pečicím papírem. O něco menší formičkou vykrájíme středy, které odstraníme a se všemi zbytky těsta znovu zpracujeme. Opět vyválíme placku a vykrájíme kosočtverce, které později budou sloužit jako podstavce. Počítáme dva kosočtverce na jedno kolečko. Plech vložíme do trouby a upečeme.
Krok 4: Kosočtverce slepíme po dvou rybízovou zavařeninou a zatím odložíme.
Krok 5: Upečená kolečka rozložíme na čistý arch pečicího papíru. Trochu krupicového cukru (3-4 lžíce) a několik kapek citronové šťávy promícháme v hrnku z varného skla. Vložíme do mikrovlnné trouby a svaříme. Tekutina se vyvaří a cukr rozpustí. Dřív než zkaramelizuje, hrnek vyjmeme (je horký!) a rozpuštěným cukrem vyplníme otvory v kolečkách.
Krok 6: Než cukr ztuhne, posypeme spodní okraj cukrovými kuličkami a několik jich rozhodíme po celé ploše. Budou představovat sněhové vločky. (Protože cukr rychle tuhne, je lépe postup několikrát zopakovat, než rozpustit příliš mnoho cukru najednou.)
Rozpuštěný cukr necháme ztuhnout a potom kolečka opatrně sloupneme z pečícího papíru. Krok 7: Asi 1/2 bílku, 50-60 g moučkového cukru a škrob utřeme na polevu, kterou okraj koleček potřeme. Uvnitř koleček vytvoříme jednu větší kapku a nad ni jednu menší, to bude tělo sněhuláka. Vše necháme ztuhnout. Malou část polevy obarvíme na červeno, oranžovo a černo. Z černé polevy vytvoříme klobouky, knoflíky, oči a zuby. Z oranžové polevy mrkve a z červené polevy vytvoříme šály. Krok 8: Podstavce potřeme polevou, navrch umístíme vždy jedno kolečko, které představuje skleněnou baňku - sněžítko a necháme zaschnout. Než poleva ztuhne, můžeme z druhé strany kolečko podepřít párátkem.
Nakonec můžeme zbylou polevou sněžítka dozdobit podle vlastní fantazie a po ztuhnutí ihned podávat.
Rozpuštěný cukr necháme ztuhnout a potom kolečka opatrně sloupneme z pečícího papíru. Krok 7: Asi 1/2 bílku, 50-60 g moučkového cukru a škrob utřeme na polevu, kterou okraj koleček potřeme. Uvnitř koleček vytvoříme jednu větší kapku a nad ni jednu menší, to bude tělo sněhuláka. Vše necháme ztuhnout. Malou část polevy obarvíme na červeno, oranžovo a černo. Z černé polevy vytvoříme klobouky, knoflíky, oči a zuby. Z oranžové polevy mrkve a z červené polevy vytvoříme šály. Krok 8: Podstavce potřeme polevou, navrch umístíme vždy jedno kolečko, které představuje skleněnou baňku - sněžítko a necháme zaschnout. Než poleva ztuhne, můžeme z druhé strany kolečko podepřít párátkem.
Nakonec můžeme zbylou polevou sněžítka dozdobit podle vlastní fantazie a po ztuhnutí ihned podávat.
Zveřejněno 3. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční sněžítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx4D
Moje poznámka
Vánoční sněžítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx4D
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 14 hodinami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno 3. 12. 2024 08:38
Vánoční sněžítka
Přidáno 3. 12. 2024 08:00
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Cukrář Josef Maršálek radí, kdy naplnit linecké: Když to uspěcháte, cukroví brzy vyschne a náplň ztvrdne, říká
Krém na išelské dortíčky: Máslová klasika se zavařeninou vede, ale lahodný čokoládový nebo našlehaný karamelový chutnají božsky
Vyzkoušeli jsme, kam v Praze zajít na obědové menu: Našli jsme poctivou klasiku do 150 Kč, milou obsluhu i jídlo bez nápadu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Opilý salám (čokoládový)
Natyna16 před 10 hodinami
Vepřová plec na halali
Sahula před 10 hodinami
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 14 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 14 hodinami
Plněné ořechy
Handour před 15 hodinami
Marokánky III - cukroví
Panova před 15 hodinami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 15 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 15 hodinami
Kuřecí špízy
Tacek před 16 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
tuk hera,
žloutek,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
škrob bramborový,
cukr moučkový,
bílek,
cukr krupice,
šťáva citronová,
potravinářské barvivo,
zdobení cukrové kuličky,
zavařenina rybízová
Komentáře (3)