Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí guláš od Davida

Připravit výborný guláš je výzva. Pokud máte k ruce i odzkoušený fungující recept, nemusí to být natolik těžké. Základem je kvalitní hovězí kližka, dobrý poměr cibule a koření. Pálivost i zahuštění zvolte podle své chuti, stejně tak jako přílohu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tulos Tulos

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájíme stejnoměrně nahrubo, česnek prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na stejnoměrné kostky. Krok 2: Maso důkladně promneme se solí a prolisovaným česnekem a trochou mletého pepře. Krok 3: Na sádle opékáme nakrájenou cibuli. Během opékání přidáme k cibuli drcený kmín. Cibulí je nutné průběžně míchat a opéci jí do červeno hněda. Pozor aby se nespálila. Krok 4: V poslední fázi opékání cibule přisypeme nejprve papriku, rychle ji rozmícháme v tuku, pak vložíme protlak, jen kratičce ho osmahneme a základ zalijeme vodou nebo lépe vývarem. Krok 5: Do základu vložíme nakrájenou a ochucenou kližku, lehce osolíme a vše zvolna dusíme pod poklicí. Maso by mělo být jen zpola ponořené do tekutiny. Čím pomaleji bude dušení probíhat, tím bude maso šťavnatější. Občas guláš podlijeme a promícháme. Krok 6: Když je maso měkké (ne rozvařené, že se rozpadá), dolijeme vývar a dílo zasypeme rozdrobenou chlebovou střídkou. Ta se během krátkého provaření a po chvíli odstavení rozmočí a přirozeně guláš zahustí. V této fázi přidáme do guláše rozemnutou majoránku.
Záleží, jak chceme mít guláš hustý a kolik šťávy v poměru k masu. Správný guláš je zahuštěn jen lehce. Krok 7: Volitelně můžeme použít k zahuštění jíšku. V tom případě maso vyjmeme, tekutinu zahustíme a nejméně 20 minut v pokrmu provaříme.
Lze zahustit i jemnými (rozsekanými či pomletými) ovesnými vločkami. Krok 8: Pro ostrý guláš dle chuti přidáme trochu pálivé papriky a vložíme jednu či dvě sušené papričky.

Zveřejněno 14. 12. 2024

Poznámka autora Tulos

Pro pozvolné dušení lze využít i tlakový hrnec nastavený na šetrné vaření.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš od Davida

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9YjX

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš od Davida

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9YjX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso hovězí, cibule, sádlo, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, česnek, sůl, voda, kmín drcený, pepř mletý, majoránka, jíška, vločky ovesné jemné, paprika sušená pálivá

Přidat fotografie receptu