Švestkové dortíky
Netradiční slavnostní dortíky připravíme ze sušených švestek. Těsto se zajímavou chutí ořechů a marcipánu ladí s jemným smetanovo-tvarohovým krémem. Skvělou chuť doplňují švestky nasáklé vínem.
Postup přípravy
Krok 1: Sušené švestky zalijeme vínem a necháme přes noc odležet v lednici.
Krok 2: Na korpus vyklepneme do mísy vejce, přidáme cukr a rozdrobíme marcipán.
Krok 3: Elektrickým mixérem vyšleháme do tuhé pěny. Postupně proséváme do vyšlehaných vajec mouku a opatrně zapracováváme. Poté opatrně přidáme jemně nasekané oříšky.
Krok 4: Troubu včas vyhřejeme na 150 °C. Formy vymažeme máslem a vysypeme moukou, poté do nich těsto vlijeme. Těsto můžeme také vylít na pekáč a po vychladnutí tvořítkem vykrájet kolečka.
Krok 5: Pečeme asi 20 minut. Zda je korpus hotový, zkoušíme píchnutím špejlí, těsto by se na ni nemělo lepit. Poté necháme vychladnout.
Krok 6: Mezitím na krém vyšleháme smetanu do tuhé pěny. Do mísy dáme tvaroh, přidáme cukr a rozpuštěnou želatinu. Promícháme a opatrně přidáme vyšlehanou smetanu. Krém vložíme na 30 minut do lednice částečně ztuhnout.
Krok 7: Dortíky prokrojíme na 2 části. Švestky slijeme, osušíme a překrájíme na nudličky. Spodní část korpusu pomažeme krémem a po povrchu rozložíme švestky. Potřeme slabou vrstvou krému a přiložíme druhou část. Zbylým krémem potřeme strany a vrch.
Krok 8: Švestky překrájíme na nudličky a nepravidelně skládáme po krajích dortíků. Povrch posypeme drcenými oříšky a ozdobíme celou švestkou, ořechem a perlami. Vychladíme minimálně 4 hodiny v lednici.
Zveřejněno 3. 1. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkové dortíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWAn7
Moje poznámka
Švestkové dortíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWAn7
Nejnovější recepty
Kuřecí paličky v jogurtu s domácími hranolky
Přidáno před 12 hodinami
Brokolicová pomazánka s cottagem (i pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Krémová květákovo-mrkvová polévka s vejcem (pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Tropický chia pudink
Přidáno před 14 hodinami
Smetanová omáčka z kořenové zeleniny s masovými kuličkami
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí Vesuvio s hráškem a bramborami z jedné pánve
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Čaj o páté? Kořeněné sušenky podle Josefa Maršálka voní skořicí a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Oharková omáčka je klenotem jihomoravské kuchyně: Sladkokyselá chuť, zjemněná smetanou, skvěle ladí k plátku hovězího
Perfektní brokolicová polévka krok za krokem: Lepší chuť dodá orestovaná kořenová zelenina a správný druh sýru
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lískooříškové sušenky I
MartinkaM před 4 hodinami
Pomerančové crinkles sušenky
MartinkaM před 4 hodinami
Snadný štrúdl
mismi před 5 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
bohdana před 7 hodinami
Zapečené brambory s Nivou a pórkem
Pavel Janak před 10 hodinami
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
SarkastickyKocour před 10 hodinami
Kokosové palačinky s jablečnou náplní
AndreaAbb před 11 hodinami
Gulášová polévka II.
Eva80 před 11 hodinami
Jihočeský kočičák (lepenice)
Bazo66 před 11 hodinami
Vepřové srdce na slanině
vladhn před 13 hodinami
Suroviny:
švestky sušené,
víno červené,
smetana,
tvaroh,
cukr moučkový,
želatina,
vejce,
cukr,
marcipán,
mouka hladká,
ořechy vlašské,
máslo,
mouka polohrubá,
ořechy vlašské,
švestky sušené,
tuk perla,
máslo,
mouka
Komentáře (1)