Gratinovaný květák s mandlemi a sýrem
Květák je univerzální zeleninou, ze které připravíte různorodé pokrmy. Inspirujte se v tomto receptu a zapečte květák v lahodném krémovém bešamelu. Povrch posypaný mandlemi a sýrem dodá celému pokrmu skvělou chuť.
Postup přípravy
Krok 1: Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě.
Krok 2: Mezitím připravíme bešamel. Na másle krátce osmažíme hladkou mouku do růžova a odstavíme z plotny. Zalijeme mlékem, ve kterém mouku důkladně rozmícháme. Ochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. Poté povaříme, aby omáčka zhoustla.
Krok 3: Uvařený květák vložíme do zapékací mísy vymazané máslem a zalijeme bešamelem. Zapékáme bez zakrytí při 200 °C.
Krok 4: Před koncem pečení posypeme mandlemi, které jsme oloupali ze slupky a nasekali na větší kousky. Zároveň posypeme i strouhaným sýrem. Pečeme dozlatova.
Krok 5: Před servírováním necháme zapečenou směs chvíli stát, bude se dát lépe krájet. Podáváme s bramborem.
Zveřejněno 4. 1. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gratinovaný květák s mandlemi a sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r31P
Moje poznámka
Gratinovaný květák s mandlemi a sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r31P
Nejnovější recepty
Sýrové lahůdkové chlebíčky
Přidáno před 1 hodinou
Drobné krehké slané pečivo s droždím
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí játra s anglickou slaninou na špízu
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí paličky v jogurtu s domácími hranolky
Přidáno před 20 hodinami
Brokolicová pomazánka s cottagem (i pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Krémová květákovo-mrkvová polévka s vejcem (pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Falešný smažák pro lenochy: Hrnková verze populárního pokrmu nejde zkazit a zaujme svou skvělou chutí
Bramborové placky pekáčky se dřív pekly na peci. Udělat se dají i na obyčejné pánvi na sporáku a nejlepší jsou nasladko
Jak udělat z rajské omáčky polévku? Trochu ji naředit vhodným vývarem a pomocí bylinek podpořit její přirozenou chuť
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ševcovský mls II.
phnevsa před 1 hodinou
Bramborové knedlíky s rohlíkem
Mizera před 1 hodinou
Arašídová bábovka
Denade před 2 hodinami
Hovězí roštěná podle prababičky Anežky
Diesel před 4 hodinami
Kuřecí stehenní řízky pečené na hořčici
Hanes před 6 hodinami
Fazolové lusky jako příloha k masu
Hanes před 6 hodinami
Lískooříškové sušenky I
MartinkaM před 12 hodinami
Pomerančové crinkles sušenky
MartinkaM před 12 hodinami
Snadný štrúdl
mismi před 12 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
bohdana před 14 hodinami
Suroviny:
květák,
mléko,
máslo,
mouka hladká,
ořech muškátový strouhaný,
mandle,
sýr tvrdý,
sůl,
brambory
Komentáře (1)