Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová plec podle mnicha z Bačkovského kláštera

Tento pokrm je inspirovaný starobylými recepty, které kladou důraz na jednoduchost a plnou chuť. Šťavnaté maso, voňavé koření a pomalé dušení vytváří chuť, která vás přenese do klášterní kuchyně plné tradic.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miru63 Miru63

Středně náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 45 min

105 min (60 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Plátky masa naklepeme, jemně okořeníme kořenící směsí, vložíme do mísy promneme se čtyřmi lžícemi oleje, aby byly plátky celé obalené olejem a uložíme do lednice na hodinu odpočinout. Krok 2: Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, papriky na silnější proužky, rajčata na osminky. Krok 3: V hlubší pánvi rozpálíme olej, plátky masa zprudka opečeme z obou stran, vyjmeme a uložíme do tepla. Krok 4: Na výpeku osmažíme cibuli a papriky, přidáme rajský protlak, paprikovou pastu a vývar, provaříme, vrátíme maso, stáhneme příkon tepla na polovinu a podusíme do změknutí masa, nakonec přidáme rajčata. Zelenina by neměla být úplně rozvařená. Krok 5: Hotové jídlo by mělo mít menší množství šťávy, nemělo by plavat. Dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti. Podáváme s rýží nebo vařeným bramborem, případně chlebem. Posypeme jarní cibulkou nebo petrželkou.

TIP: Vaření, pečení a dušení masa: Jak se vyvarovat chyb

Zveřejněno 2. 1. 2025

Poznámka autorky Miru63

Je to bulharský recept. Vepřové maso používám, které zrovna mám, plec, krkovici nebo pečeni. Kořenící směs "Bačkovská barevná sůl" jsem si přivezla přímo s tržnice pod Bačkovským klášterem v Bulharsku, ale dá se koupit u nás, na internetu v eshopu s bulharskými potravinami. Používám také paprikovou pastu v tubě, pokrm má výraznější paprikovou chuť, ale pokud nemáte nemusí být. Vozím si ji z Maďarska, občas se objevuje i u nás na farmářských trzích, při nákupu si dávejte pozor na označení, je buď hodně ostrá, z pálivých paprik a feferonek "csípós - ostrá" nebo sladká ze sladkých paprik "czemege - sladká".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová plec podle mnicha z Bačkovského kláštera

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0RAY7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová plec podle mnicha z Bačkovského kláštera

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0RAY7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso vepřové, cibule, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá žlutá, paprika čerstvá zelená, protlak rajčatový, pasta papriková, rajče, olej, olej, cibulka jarní, vývar masový, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu