Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rilletes

Rilletes původem francouzská delikatesa. Jedná se vynikající masovou pomazánku z vepřového masa, které se velmi dlouhou dobu konfituje v sádle, ať už vlastním nebo přidaném. Dlouhá doba přípravy je tady vyvážena lahodnou chutí. Opravdu stojí za to si počkat.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Středně náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 270 min

300 min (30 min příprava + 270 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Použijeme vepřový bůček, nebo pokud je k dispozici, tak i vepřový pupek a vepřové plecko nebo kýtu. Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 2x2 cm. Krok 2: Nakrájené maso dáme do velkého hrnce, podlijeme vínem a pomalu zahříváme. Pokud je maso více libové, přidáme lžíci sádla. Asi na půl hodiny částečně odklopíme poklici z hrnce, aby se víno mohlo odpařit. Krok 3: Po uvedené době maso osolíme, přidáme špetku pepře a kmín. Přiklopíme pokličkou a na velmi mírném plameni necháme alespoň 4 hodiny vařit. Občas promícháme. Krok 4: Po uvedené době by se maso mělo rozpadat na jednotlivá vlákna – po stisknutí vidličkou nebo vařečkou. Pokud se tak neděje, maso ještě necháme vařit na mírném ohni. Čím delší vaření, tím lepší výsledek. Když už se maso rozpadá, větší kusy roztrháme vidličkou. Krok 5: Maso necháme chvíli zchladnout a poté rozdělíme do čistých vyvařených sklenic. Maso ve skleničkách zalijeme sádlem z hrnce, ve kterém se maso vařilo, skleničky zavřeme sterilními víčky a necháme vychladnout. Krok 6: Z uvedeného množství je 8 skleniček od přesnídávky. Skladujeme v lednici. Krok 7: Podáváme mírně odleželé na čerstvém chlebu. Jako přílohu můžeme podávat nakládanou nebo čerstvou zeleninu, cibuli, pórek nebo feferony.

TIP: Jak zavařit maso

Zveřejněno 18. 1. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rilletes

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxA6y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rilletes

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxA6y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
bůček vepřový, plec vepřová, víno bílé, sůl, kmín mletý, pepř, sádlo vepřové

Přidat fotografie receptu