Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Punčák - punčový dort

Punčové řezy z cukrárny zná snad každý. Pokud doma máte jejich milovníka, rozhodně jej potěšíte, když k narozeninám připravíte nádherný punčový dort, zdobený fondánovou a čokoládou. Příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí rozhodně za to.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

TerapieJidlem TerapieJidlem

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby odležení v lednici přes noc

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby odležení v lednici přes noc)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Upečeme postupně tři korpusy. Krok 2: Do šlehače dáme 4 vejce a 200 g krupicového cukru, 5 minut šleháme do pěny. Poté přidáme barvu - růžovou nebo žlutou. Jeden korpus upečeme bezbarvý. Krok 3: Přilijeme 40 ml vody a 40 ml oleje, krátce zašleháme. Nakonec ručně, stěrkou vmícháme 200 g mouky promíchané s balíčkem kypřicího prášku a špetku soli. Těsto navrstvíme do formy o průměru 24 cm. Krok 4: Formu vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 25-30 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být suchá, bez drobečků. Po upečení necháme všechny tři korpusy vychladnout. Krok 5: Připravíme sirup. Do hrnce nalijeme rum, vodu, přidáme cukr, citronovou šťávu a agar. Pomícháme a přivedeme k varu. Krok 6: Z každého korpusu odkrojíme vršek a vykrojíme 3 kola (16 cm a malý střed). Krok 7: Na podložkou dáme trochu džemu. Poklademe první patro, velké kolo bez barvy, prostřední žluté a střed růžový. Prolijeme jednou třetinou sirupu. Pomažeme džemem a poklademe dalším patrem. Velké žluté, prostřední růžové a střed bez barvy. Krok 8: Prokapeme další třetinou sirupu a pomažeme džemem. A poslední patro složíme z toho, co nám zbylo. Prolijeme zbytkem sirupu a pomažeme tenkou vrstvou džemu. Přikryjeme papírem a zatížíme něčím těžkým. Necháme přes noc v lednici. Krok 9: Fondán s vodou dáme do mikrovlnnétrouby a roztopíme. Rozmícháme do jedné konzistence Krok 10: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Krok 11: Povrch dortu polijeme fondánem a pokapeme čokoládou. Okraj dortu dozdobíme sušenými třešněmi.

TIP: Punčové dezerty na různé způsoby

Zveřejněno 14. 2. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Punčák - punčový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kG0P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Punčák - punčový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kG0P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, kypřící prášek, sůl, voda, olej slunečnicový, potravinářské barvivo gelové, potravinářské barvivo gelové, rum, voda, šťáva citronová, cukr krupice, agar, fondán, voda, višňový džem, čokoláda, třešně

Přidat fotografie receptu