Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Punčák - punčový dort

Pokud máte doma milovníka punčových řezů, rozhodně jej potěšíte domácím punčovým dortem. Je zdobený fondánovou polevou, čokoládou a lyofilizovanými třešněmi. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

TerapieJidlem TerapieJidlem

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby odležení v lednici přes noc

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby odležení v lednici přes noc)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Upečeme postupně tři korpusy. Krok 2: Do mísy robota rozklepneme 4 vejce a 200 g krupicového cukru, 5 minut šleháme do pěny. Poté přidáme barvu - růžovou nebo žlutou. Jeden korpus upečeme bezbarvý. Krok 3: Přilijeme 40 ml vody a 40 ml oleje, krátce zašleháme. Nakonec ručně, stěrkou vmícháme 200 g mouky promíchané s balíčkem kypřicího prášku a špetku soli. Těsto navrstvíme do formy o průměru 24 cm, vyložené pečicím papírem. Krok 4: Formu vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 25-30 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být suchá, bez drobečků. Po upečení necháme všechny tři korpusy vychladnout. Krok 5: Připravíme sirup. Do hrnce nalijeme rum, vodu, přidáme cukr, citronovou šťávu a agar. Promícháme a přivedeme k varu. Krok 6: Z každého korpusu lehce seřízneme vršek a vykrojíme 3 kola (16 cm a malý střed). Krok 7: Na dortovou podložku naneseme trochu džemu. Poskládáme první patro, velké kolo bez barvy, prostřední žluté a střed růžový. Prolijeme jednou třetinou sirupu. Pomažeme džemem a pokračujeme dalším patrem. Velké žluté, prostřední růžové a střed bez barvy. Prokapeme další třetinou sirupu a pomažeme džemem. A poslední patro složíme z toho, co nám zbylo. Prolijeme zbytkem sirupu a pomažeme tenkou vrstvou džemu. Krok 8: Dort přikryjeme pečicím papírem a zatížíme něčím těžkým. Necháme přes noc v lednici. Krok 9: Fondán s vodou dáme do mikrovlnné trouby a roztopíme. Rozmícháme do hladké konzistence. Krok 10: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Krok 11: Povrch dortu polijeme fondánem a pokapeme čokoládou. Okraj dortu dozdobíme sušenými třešněmi.

TIP: Punčové dezerty na různé způsoby

Zveřejněno 14. 2. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Punčák - punčový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kG0P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Punčák - punčový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kG0P

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Nádherný a originální dort:-)

pavlina.simr: děkuji ❤️

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, kypřící prášek, sůl, voda, olej slunečnicový, potravinářské barvivo gelové, potravinářské barvivo gelové, rum, voda, šťáva citronová, cukr krupice, agar, fondán, voda, višňový džem, čokoláda, třešně

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu