Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto na trubičky

Listové těsto na trubičky je ideální pro přípravu lehkých, křupavých dezertů plněných šlehačkou, krémem či jinými lahodnými náplněmi. Díky vrstvené struktuře a máslové chuti jsou trubičky neodolatelnou pochoutkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1 plech na krémeš nebo 27 trubiček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Tukánek:
Do mísy robotu prosejeme 25 g mouky. Na ni dáme na kostky nakrájený tuk. Zasypeme zbylou moukou. Vymícháme jemnou tukovou směs nejpomalejším míchání hákem. Krok 2: V míse necháme asi 1 lžíci tukové směsi. Zbytek vybereme na moukou posypaný papír na pečení a urovnáme do čtverce 20x20 cm. Dáme do lednice chladit. Krok 3: Vodánek :
Prosejeme 200 g hladké, 50 g hrubé mouky a sůl. Přidáme do mísy ke lžíci tukánku. Přilijeme 130 g vody a jednu lžičku octa. Necháme pomalu smísit. Těsto musí být hebké a pružné. Krok 4: Těsto vybereme na pomoučený vál, přikryjeme nahřátou mísou a necháme 15 minut odpočívat. Krok 5: Těsto vyválíme do čtverce. Do středu šikmo vložíme tukánek z lednice a přehneme přes něj cípy těsta, až bude tukánek celý zabalený. Uložíme do sáčku a necháme chladit cca 15 minut. Krok 6: Odpočinuté těsto vyválíme na 40x40 cm a přeložíme na třetiny - jako obálku. Zabalené dáme chladit. Krok 7: 2. válení vyválíme 40x40 a znovu složíme, jako obálku. Zabalené dáme chladit. Krok 8: 3. válení, vyválíme na 60x60 cm a složíme pravou stranu těsta na půl, levou stranu těsta na půl a zavřeme jako knihu. Zabalené dáme chladit. Krok 9: 4. válení pravá strana na půl, levá strana na půl a ty složené půlky zavřeme, jako knihu. Stejné, jako třetí válení. Krok 10: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do igelitu a dáme chladit do druhého dne. Krok 11: Vychlazené těsto vyválíme na 3-4 mm, nařežeme z něj pruhy 3 cm široké a 15-20 cm dlouhé. Navineme na připravené kovové trubičky, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 12: Navinuté je pomašlujeme vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-18 minut (každá trouba peče jinak). Krok 13: Jdou velice lehce sundat, ještě horké, pomocí ručníku a utěrky.

TIP: Jak připravit domácí listové těsto - rady a tipy

Zveřejněno 6. 3. 2025

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Schválně neuvádím časy chlazení těsta, každá lednice má svoje mouchy. Ideální je asi půl hodiny, ale není to potřeba dodržet, můžete vyválet i za dvě hodiny. Nebo večer začít a ráno dokončit. Těstu je to jedno. Těsto zůstává krásně křupavé, velice dlouho 4-5 dní, a nenasaje náplň a ani neosychá, jako jiná těsta, která jsem vyzkoušela. Opravdu se ta trocha trpělivosti vyplatí, zákusky budou excelentní a dlouho vydrží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto na trubičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J676J

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto na trubičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J676J

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
tuk, mouka hladká, mouka hrubá, mouka hladká, voda, sůl, ocet, vejce

Přidat fotografie receptu