Frgály raz dva
Kdo by neznal frgály, tradiční specialitu z Valašska. Jedná se tenké kynuté těsto potřené libovolnými náplněmi a hustě zasypané drobenkou. Mezi nejoblíbenější náplně patří tvarohová, maková, hrušková a povidlová.
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme část cukru, nadrolíme do něj droždí a počkáme až vzejde kvásek. Do mísy dáme zbytek surovin a hotový kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a při pokojové teplotě necháme přikryté poklicí nebo utěrkou vykynout asi hodinu.
Krok 2: Mezitím si připravíme náplně. Tvarohovou náplň připravíme tak, že všechny suroviny smícháme dohromady.
Krok 3: Maková je trochu pracnější. Mléko s cukrem svaříme, přidáme mák a chvíli povaříme. Pak přidáme zbylé suroviny. Necháme vychladnout.
Krok 4: Na drobenku vše smícháme a vyrobíme sypkou hmotu.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme do kruhu. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody, potřeme náplní a zasypeme drobenkou.
Krok 6: Frgály necháme ještě přibližně 15 minut kynout.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C. Ihned po vytažení potřeme okraje rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Zveřejněno 15. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Moje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Nejnovější recepty
Pomazánka ze sýrů a šunky
Přidáno před 9 hodinami
Křenová pomazánka se sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Koláč z lišek
Přidáno před 15 hodinami
Kančí řízky se zeleninou
Přidáno před 17 hodinami
Sachr dort z jablek
Přidáno před 17 hodinami
Křenové fazole s kuřecím masem
Přidáno 5. 10. 2025 21:43:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hruškový špaldový perník
Brumaire před 10 hodinami
Kuřecí mexické nudličky
Tally před 11 hodinami
Česnekový bůček na pivě
lubosykora1 před 11 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Rradka před 13 hodinami
Cikánské kuře
Sahula před 13 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
Sahula před 13 hodinami
Pečený losos s bazalkou a rajčaty
Alenas23 před 13 hodinami
Borůvkový kynutý koláč
76alena před 13 hodinami
Rychlá buchta s povidly
rubihorn před 15 hodinami
Pomazánka z uzeného sýra a žervé
Kajkajak před 15 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
mléko,
droždí,
cukr krystal,
máslo,
sůl,
žloutek,
rum,
tvaroh,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
žloutek,
kůra pomerančová,
rum,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
skořice mletá,
marmeláda,
drobenka,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (2)